Agha Petros

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Agha Petros

Agha Petros (syyr. ܐܓܐ ܦܜܪܘܣ) (1. huhtikuuta 18802. helmikuuta 1932) oli assyrialainen kenraali ensimmäisen maailmansodan aikana.

Petros syntyi Ala-Bazin kylässä Osmanien valtakunnassa (nykyistä Turkin itäosaa, Irakin ja Iranin rajalla). Agha meni peruskoulun päätyttyä Urmiaan (nykyistä Irania) eurooppalaiseen lähetyskouluun. Agha asui kolme vuotta Yhdysvalloissa. Hän oli hyvin kielitaitoinen: hän puhui syyriaa, arameaa, turkkia, arabiaa, ranskaa, farsia, englantia ja venäjää. Kielitaitoisena hän pääsi töihin Turkin konsulaattiin Urmiaan. Hänestä tuli vuonna 1909 Turkin konsuli.

Britit veivät hänet Mesopotamiaan eli nykyiseen Irakiin. Hän muutti myöhemmin Toulouseen Ranskaan. Hän otti osaa Kansainliiton rauhankonferenssiin 26. lokakuuta 1923. Hänet myrkytettiin ja hän kuoli Ranskassa 2. helmikuuta 1932.

Agha Petros voitti turkkilaiset Sauj Bulakissa ja ajoi heidät takaisin Rowanduziin. Agha Petroksesta ei tullut assyrialaisten tai armenialaisten johtajaa alueella, eikä hänellä ollut paljon valtaa siellä. Hän ei saanut liitettyä armenialaisia tai assyrialaisia yhteen ja taistelemaan Turkkia vastaan.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Agha Petros