Agentti (kielioppi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Agentti on kielitieteessä semanttinen rooli, joka ilmaisee lauseen tekijän.[1] Esimerkiksi lauseessa "Henrik löi palloa" Henrik on agentti eli tekijä.lähde?

Tavallisimmin tekijän ilmaisee lauseen subjekti, mutta kaikki subjektit eivät ole agentteja. Esim. lauseessa "Henrik kuoli" Henrik on pikemminkin patientti.lähde?

Passiivin agentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa kielissä passiivin yhteydessä tekijä voidaan ilmaista lauseenjäsenellä, joka koodataan jollakin adpositiolla tai obliikvisijalla. Tässä muodossa agentti esiintyy esimerkiksi ruotsissa ja englannissa. Näin merkittyä agenttia kutsutaan passiiviagentiksi tai englanninkielisellä termillä by-agent.lähde?

Esimerkiksi edellä mainitussa lauseessa "Henrik löi palloa" 'Henrik' on subjekti. Lause on ruotsiksi "Henrik slog bollen" ja englanniksi "Henrik hit the ball." Nämä voidaan muuntaa passiivilauseiksi ruotsissa muotoon "Bollen slogs av Henrik" ja englannissa "The ball was hit by Henrik", jolloin Henrik on agentti.lähde?

Suomen kielessä agentti esiintyy erityisen -ma tai -mä -loppuisen partisiippimuodon yhteydessä, jolloin se ilmaisee, kuka on tehnyt jollekin esineelle jotakin, esimerkiksi Henrik ilmaisussa "Henrikin lyömä pallo".lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nordquist, Richard: Agents in English Grammar ThoughtCo. 3.8.2018. Viitattu 11.7.2020. (englanniksi)