Aferim!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aferim!
Elokuvan Aferim! elokuvajuliste vuodelta 2016.
Elokuvan Aferim! elokuvajuliste vuodelta 2016.
Ohjaaja Radu Jude
Käsikirjoittaja Florin Lăzărescu
Radu Jude
Tuottaja Ada Solomon
Säveltäjä Antonie Pantoleon-Petroveanu
Trei Parale
Kuvaaja Marius Panduru
Leikkaaja Catalin Cristutiu
Lavastaja Augustina Stanciu
Pääosat Teodor Corban
Mihai Comānoiu
Toma Cuzin
Valmistustiedot
Valmistusmaa Romania
Bulgaria
Tšekki
Tuotantoyhtiö EZ Films
Ensi-ilta Romania 11. helmikuuta 2015
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli romania
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Aferim! (romaniaksi Aferim!) on Radu Juden ohjaama vuonna 2015 ilmestynyt romanialainen historiallinen draamaelokuva. Vuoteen 1835 ajoittuva elokuva kertoo kahdesta poliisista, jotka palauttavat isännältään karannutta romaniorjaa.[1] Elokuva palkittiin vuoden 2015 Berliinin elokuvajuhlilla hopeisella karhulla.[2]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aferim! on ohjaajansa Radu Juden kolmas elokuva, joka sijoittuu Valakiaan vuoteen 1835. Alue on virallisesti Ottomaanien hallussa, mutta käytännössä laiton rajamaa, jossa suurinta valtaa pitää Venäjän keisarikunta. Orjuus kiellettiin alueella vasta noin kaksikymmentä vuotta myöhemmin. Elokuvan aiḱana alueen romaneja myydään ja ostetaan orjina.[3][4] Ohjaaja Radu Juden yhdessä romanialaisen kirjailijan Florin Lăzărescun kanssa kirjoittama käsikirjoitus ja dialogi lainaavat useissa kohdissa suoraan historiallisia alkuperäislähteitä.[5]

Elokuvaa on verrattu western-genreen, johon sen kuvat viittaavat usein myös suoraan. Aferim! kertoo kahdesta poliisista, jotka palauttavat isännältään karannutta orjaa. He ratsastavat tasankojen ja vuoristojen halki sekasortoisella ja vaarallisella rajaseudulla. Mustavalkoinen elokuva kuvaa tapahtumia enimmäkseen kaukaa kokokuvissa, usein ilman Hollywood-estetiikalle tyypillisiä lähikuvia.[6][7] Elokuva on rakenteeltaan road-movie,[8] jonka dramaa rikkoo sen vulgääri minimalistinen huumori ja usein karnevalistiset kohtaukset.[9]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valakia, 1835. Kaksi poliisia, isä Constandin ja hänen poikansa ja apulaisensa Ionita etsivät isännältään karannutta mustalaisorjaa. He tapaavat rosvoja, maalaisia ja rasistisen papin. Lopulta Constandin tapaa toisen poliisin, joka kertoo että Constandinilla on ylittänyt rajan, eikä hänellä ole tällä alueella toimivaltaa. Constandin lahjoo poliisin, joka kertoo mistä etsitty romani löytyy. Constandin ja Ionita ottavat kiinni karanneen Carfinin ja nuoren mustalaispojan. Carafin sidotaan kiinni hevosen satulaan. Matka takaisin alkaa.

Carafin kertoo, että todellinen syy hänen pakoonsa on se, että hänellä oli suhde isäntänsä vaimon Sultanan kanssa. Carafin ei olekaan sivistymätön raakalainen. Hän on matkannut isäntiensä kanssa Euroopan suurkaupungeissa. Constandin myy matkan aikana markkinoilla pienen mustalaispojan, jonka hän ja Ionita ottivat kiinni samaan aikaan Carfinin kanssa. Carafin pyytää Constandia vapauttamaan itsensä, sillä hän pelkää tulevansa tapetuksi, kun seurue pääsee perille. Seurue pysähtyy syömään ja juomaan ja Constandin ostaa pojalleen ja itselleen ilotytön. Ionita pyytää isäänsä vapauttamaan Carafinin, joka on hänen mielestään selvästi syytön, mutta Constandin ei suostu.

Constandin rauhoittelee Carafinia kertomalla, että käyttää vaikutusvaltaansa ja auttaa häntä kun seurue pääsee perille. Carafin joutuu kävelemään hevosen perässä matkan viimeisen etapin. Isäntä ei ole kotona. Isäntä on pahoinpidellyt vaimoaan, joka makaa sairaana. Carfin kertoo Sultanalle, että Carfin on otettu kiinni. Isäntä palaa kotiin ja maksaa Constandinille tämän palkkion. Constandin yrittää puhua Carfinin puolesta, mutta todellinen valta on isännällä. Isäntä kastroi Carfinin kylän edessä ja laittaa palvelijansa myymään Carfinin vaimon.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Teodor Corban  Costandin  
 Mihai Comanoiu  Ionita  
 Toma Cuzin  Carfin Pandolean  
 Alexandru Dabija  Boyar Iordache Cîndescu  
 Luminita Gheorghiu  Smaranda Cîndescu  
 Victor Rebengiuc  Stan Paraschiv  
 Alberto Dinache  Tintiric  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aferim! valittiin Romanian ehdokkaaksi parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinnon saajaksi, mutta ei tullut valituksi finalistien joukkoon.[9] Elokuva sai ensi-iltansa vuoden 2015 Berliinin elokuvajuhlilla ja palkittiin hopeisella karhulla.[2] Kansainväliset kriitikot kiittivät elokuvaa.[1][10] The Guardianin Jordan Hoffman näki elokuvan brutaaliudessa myös sarkastista huumoria ja viitteitä Romanian romanien nykytilanteeseen.[5] New York Timesin A.O. Scott vertasi elokuvan rasismin kuvausta ja sarkasmia Quentin Tarantinoon.[9] Peter Sobczynskin mukaan elokuva oli voimakas ja onnistunut systeemisen rasismin kuvaus.[4] NPR-televisiokanavan kriitikko Mark Jensen nosti esiin elokuvan viitteet western-genreen ja vertasi sitä Quention Tarantinon elokuvaan The Hateful Eight.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aferim! www.metacritic.com. Metacritic. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  2. a b Lupu, Victor: Berlin international Film Festival: Radu Jude wins Silver Bear for directing ‘Aferim!’ www.romaniajournal.ro. 15.2.2015. The Romania Journal. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  3. Linden, Sheri: Review: 'Aferim!' is a wickedly droll ride into Romania's feudal past www.latimes.com. 22.1.2016. Los Angeles Times. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  4. a b Sobczynski, Peter: Aferim! movie review & film summary (2016) www.rogerebert.com. 22.1.2016. rogerebert.com. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  5. a b Hoffman, Jordan: Aferim! review: a brutal manhunt loaded with laughs www.theguardian.com. 20.1.2016. The Guardian. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  6. Atkinson, Michael: Radu Jude’s ‘Aferim!’ Is Romania’s Best Chatty High­-Plains Comedy www.villagevoice.com. 19.1.2016. The Village Voice. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  7. a b Jenkins, Mark: 'Aferim!' May Be Romania's 'Hateful Eight' NPR.org. 21.1.2016. NPR. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  8. Weissberg, Jay: Film Review: ‘Aferim!’ variety.com. 11.2.2015. Variety. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  9. a b c Scott, A. O.: Review: ‘Aferim!’ Traverses an Unforgiving Romania in the 1800s www.nytimes.com. 21.1.2016. The New York Times. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)
  10. Aferim! www.rottentomatoes.com. Rotten tomatoes. Viitattu 11.10.2020. (englanniksi)