AeroPress

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AeroPress

AeroPress on kahvin valmistukseen tarkoitettu yksinkertainen, muovista valmistettu laite, joka koostuu sylinteristä, sylinterin sisään työntyvästä männästä ja sylinterin pohjalla olevasta suodattimesta[1]. Laite muistuttaa kookasta injektioruiskua ilman neulaa[2].

Laitteen käyttäjä kaataa kahvijauhetta ja vettä sylinterin sisään ja asettaa männän sylinterin suulle[1]. Kun kahvijauhe on lionnut hetken, käyttäjä painaa männän alas, jolloin neste työntyy kahvijauheen ja suodattimen läpi alla odottavaan mukiin[1].

CNETin toimittajien mukaan menetelmällä on kaksi etua: nopeus ja tehokkuus[1]. Tavallisessa kahvinkeittimessä kahvijauhe likoaa kuumassa vedessä useita minuutteja, minkä vuoksi kahvijauheesta ehtii liueta kitkeriä ja happamia ainesosia, jotka heikentävät juoman makua[1]. Espressokeittimessä samoin kuin AeroPressissä nämä kemikaalit jäävät kahvijauheeseen, koska vesi ja kahvi ovat toistensa kanssa tekemisissä vain lyhyen hetken[1].

CNETin toimittajien mukaan tavallista kahvinkeitintä korkeamman paineen ansiosta AeroPressillä saadaan kahvijauheesta irti enemmän makua tuottavia ainesosia, jolloin laitteella valmistettu juoma on joko maukkaampaa tai vaihtoehtoisesti sen valmistamiseen kuluu vähemmän kahvijauhetta kuin ennen[1].

Paperisuodattimen ansiosta laitteessa voidaan käyttää hienojakoisempaa kahvijauhetta, jonka ansiosta veden lämpötila voi olla matalampi[2].

Tietokirjailija Harold McGeen mukaan kahvin keitossa lämpötilalla on suuri vaikutus juoman happamuuteen. AeroPress-kahvin alhainen happamuus johtuu pääasiassa siitä, että keitinveden lämpötila on matala. Valmistuva juoma ei kuitenkaan ole espressoa, muun muassa siksi, että menetelmä suodattaa pois öljyt ja muut ainesosat,  jotka tuottavat espressolle ominaisen maun.[3]

Espressokeittimeen verrattuna laite on yksinkertaisempi ja halvempi[1].

Laitetta täytettäessä vesi vuotaa suodattimen läpi, minkä vuoksi jotkut täyttävät laitteen ylösalaisin käännettynä, mutta tämä ei alunperin ollut suunnittelijan tarkoitus[2].

AeroPressin kehitti insinööri ja professori Alan Adler[1]. Adler oli aiemmin kehittänyt suositun frisbee-mallin, Aerobien[1]. AeroPress julkistettiin vuoden 2005 CoffeeFest-messuilla Seattlessa[4].

  1. a b c d e f g h i j Appliance Science: The fluid dynamics of the AeroPress coffeemaker CNET. Viitattu 30.12.2023. (englanniksi)
  2. a b c Oliver Strand: Ristretto | AeroPress T Magazine. 28.10.2010. Viitattu 30.12.2023. (englanniksi)
  3. The New York Times: Harold McGee on Coffee and Tea Diner’s Journal Blog. 22.7.2011. Viitattu 31.12.2023. (englanniksi)
  4. Mark Prince: How the AeroPress Inverted Method was Born CoffeeGeek. 15.11.2022. Viitattu 30.12.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]