Achelóos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea Epeiroksessa ja Keski-Kreikassa. Muista merkityksistä, katso täsmennyssivu.
Achelóos
Αχελώος
Achelóos-joki Evrytaníassa.
Achelóos-joki Evrytaníassa.
Alkulähde Lákmos, Píndosvuoret
Laskupaikka Joonianmeri
38°20′27.5″N, 21°06′22.5″E
Maat Kreikka
Pituus 220 km
Valuma-alue 5 472 km²
Achelóos-joki kartalla.
Achelóos-joki kartalla.

Achelóos (kreik. Αχελώος, myös Aspropótamos, Ασπροπόταμος), antiikin Akheloos (m.kreik. Ἀχελῷος), on joki, joka virtaa Epeiroksessa ja läntisessä Keski-Kreikassa. Se on Kreikan toiseksi pisin joki ja sen pituus on 220 kilometriä.[1] Joki saa alkunsa pohjoiseen Píndosvuoristoon kuuluvalta Lákmosvuorelta 2 300 metrin korkeudesta.[2] Se toimii ensin Epeiroksen ja Thessalian rajajokena, sitten Länsi-Kreikan ja Keski-Kreikan rajajokena. Lopun matkasta se virtaa Länsi-Kreikan alueella ja laskee Joonianmereen Mesolóngin kunnassa.

Antiikin aikana joki samaistettiin joenjumala Akhelookseen. Joki toimi Aitolian ja Akarnanian välisenä rajajokena.

Nykyisin joki on padottu sähköntuotannon tarpeisiin. Patoja on kolme, Kremastá Sykiáksessa, Kastrákissa ja Strátoksessa. Ne muodostavat Kremastán, Kastrákin ja Strátoksen tekojärvet. Neljäs pato on rakenteilla.[2] Patoja on syytetty Evrytanían alueen tulvimisesta ja eroosiosta. Argithéan kunnan osa Achelóoksen kunnallisyksikkö, entinen itsenäinen kunta, on saanut nimensä joesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dill, William A.: Inland Fisheries of Europe, s. 83. EIFAC technical paper: Supplement. Numero 52. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1993. ISBN 9251033587. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Acheloos river Mountains Greece. Arkistoitu 12.1.2013. Viitattu 27.6.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]