Abraham Dee Bartlett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abraham Dee Bartlett noin vuonna 1871.

Abraham Dee Bartlett (27. lokakuuta 1812 Lontoo7. toukokuuta 1897 Lontoo) oli brittiläinen eläintieteilijä.

Bartlettilla oli British Museumin lähellä pieni luontokauppa, jossa hän myi eläinten täyttämiseen käytettäviä tarvikkeita. Hänen maineensa eläintentäyttäjänä kasvoi suuresti ja töiden lisääntyessä hän muutti suurempaan liikehuoneistoon Camden Townissa. Hänen asiakkaitaan olivat muun muassa John Edward Gray, George Robert Gray, John Gould ja Edward Blyth. Hän oli säännöllisessä kirjeenvaihdossa Charles Darwinin kanssa antaen tietoa eläinten anatomiasta, pesimisestä ja elinympäristöistä. Darwin lahjoitti hänelle nimikirjoituksellaan varustetun Lajien synnyn ensipainoksen.

Hän oli syntyisin kampaajan yhdeksänlapsisesta perheestä Covent Gardenista ja täysin itseoppinut. Lontoon vuoden 1851 maailmannäyttelyssä hän voitti eläintentäyttämisessä ensimmäisen palkinnon. Hän hoiti ja vartioi kuningattaren lintutarhaa Windsorissa tämän poissa ollessa. Hän oli Kristallipalatsin luonnonhistoriallisen osaston johtaja 1852–1859.

Myöhemmin hänestä tuli Lontoon eläintarhan johtaja vuosiksi 1859–1897. Hän esitti, että eläintarhan eläinten tulisi saada mahdollisimman luonnollista ruokaa ja asua niiden luonnollista elinympäristöä muistuttavassa tilassa ja että niiden tulisi saada olla sekä ulkona että sisätiloissa. Hän nimesi erään nuoren afrikannorsun Jumboksi. Hän julkaisi suuren määrän kirjoituksia eläintarhassa tekemistään havainnoista. Kirjoitukset julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen kahtena kirjana, Wild Animals in Captivity (1898) ja Life among Wild Beasts in ’the Zoo’ (1900).

Bartlettilla oli seitsemän lasta, joista Clarence oli eläintarhan apulaisjohtaja ja Edward Bartlett (1836–1908) Maidstonen museon intendentti Kentissä 1874–1890 ja Sarawakin museon intendentti Borneossa 1895–1897.

Bartlett kuvaili ja nimesi muun muassa ruskokiivin (Apteryx mantelli tai A. australis) 1852.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]