Abazašta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Abazašta (Aбазашта, suomeksi ”Abazinia”) on Tšerkesskissä ilmestyvä abazankielinen sanomalehti.

Lehti on perustettu vuonna 1938 nimellä Tšerkes kapštš. Sitä ennen, vuodesta 1933 lähtien tšerkessinkielisessä Tšerkes plyž -lehdessä julkaistiin abazankielistä sivua. Toisen maailmansodan aiheuttaman tauon jälkeen lehti alkoi ilmestyä uudelleen vuonna 1945. Vuoteen 1991 saakka sen nimenä oli Kommunizm alašara (”Kommunismin valo”).

Nelisivuinen lehti ilmestyy kaksi kertaa viikossa 3 000–4 000 kappaleen painoksena. Julkaisijoina toimivat Venäjään kuuluvan Karatšai-Tšerkessian tasavallan hallitus ja parlamentti. Päätoimittaja on Fardaus Kulova.

Abazašta on maailman ainoa abazankielinen kausijulkaisu. Sen merkitys abazan kirjakielen ja kaunokirjallisuuden kehitykselle on ollut suuri. Lehden aiheita ovat Karatšai-Tšerkessian uutiset sekä pienen abazayhteisön elämä ja kulttuuri. Viime vuosina se on kertonut mm. Abazan piirin ja kansallisen teatterin perustamisesta, abazojen ”veljeskansan” abhaasien tapahtumista sekä abazojen saamaa Venäjän vähälukuisen alkuperäiskansan asemaa koskevan lain toteuttamisesta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]