Aataminhuippu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aataminhuippu
Sri Pada.JPG
Korkeus 2 243 m
Sijaintitiedot
Sijainti Sabaragamuwa, Sri Lanka
Koordinaatit 06°48′41″N, 080°29′59″E

Aataminhuippu[1] (sinhaliksi Samanalakanda, perhosvuori,[1] tamiliksi Sivanolipatha Malai[1]) on 2 243 metriä korkea vuori Sri Lankan keskiosassa 20 kilometriä Ratnapuran kaupungista koilliseen. Vuori on ympäristönsä ainoa kokoluokassaan, minkä vuoksi vuori luo selkeän kolmionmuotoisen varjon ympäröivälle tasangolle. Vuorelle kiivenneet pyrkivät näkemään tämän varjon ja sen nopean pienenemisen, kun aurinko nousee aamulla.

Näkymä Aataminhuipulta.
Sri Lankan vuori on 2 243 metriin kohoava Aataminhuippu.

Sinhalankielinen nimi Sri Pada liittyy vuoreen ja tarkoittaa pyhän henkilön jalkaa. Nimi tulee vuoren huipulla olevan temppelin sisällä olevasta jalanjäljen muotoisesta kuviosta, jonka sanotaan kuuluvan Buddhalle.[1] Tamilinkieliset nimet Shivanolipatha Malai ja Shiva padam tarkoittavat samaa, mutta jalanjäljen väitetään kuuluvan Shivalle.[1] Intian muslimit puolestaan uskovat jäljen olevan Aatamin jalanjälki, josta vuoren englanninkielinen nimikin juontuu (Adam's Peak).[1] Vuori on sekä buddhalaisten että hindujen pyhiinvaelluspaikka.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Hakulinen Kerkko, Paikkala Sirkka: ”Taulukko 1”, Pariisista Papukaijannokkaan, s. 11. Eksonyymit (suomenkieliset nimiet). Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2013. 978-952-5446-80-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.