Aarne Aho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo taiteilijasta. Kauppaneuvos Aarne Aho oli eri henkilö.
Aarne Aho vuonna 1948 Kauklahden lasitehtaassa.

Aarne Rafael Aho (10. kesäkuuta 1904 Tampere12. syyskuuta 1978 Helsinki[1]) oli suomalainen taidegraafikko ja -maalari. Hänen ensinäyttelynsä oli Helsingissä vuonna 1939.

Ahon vanhemmat olivat asianajaja Hjalmar Unger ja Maria Aho. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1935–1939 ja talvisodan jälkeen vielä vuonna 1941. Hänen puolisonsa oli taiteilija Lyyli Aho (s. Molander).

Aho aloitti taideopintonsa hieman tavanomaista myöhemmin, täytettyään jo kolmekymmentä. Hänen merkittävin tuotantonsa ajoittuukin vasta 1950-luvulle. Ahon teosten aiheina olivat muun muassa maisemat, henkilökuvat ja työnkuvat, ja teoksille on tunnusomaista rauhallinen sommittelu ja hiljainen tunnelma. Niille on ominaista myös suurpiirteinen naivistisisuus, jota on kuitenkin sävytetty hienostuneesti pehmeällä värien ja valoisuuserojen käsittelyllä. Grafiikassa Aho kehitti omintakeista ilmaisuaan erityisesti mezzotintotekniikalla.

Ahon grafiikkaa on ollut laajasti esillä myös monissa ulkomaisissa näyttelyissä 1940-luvulta lähtien. Aho palkittiin vuonna 1962 Pro Finlandia -mitalilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuolinilmoitus. Helsingin Sanomat 24.9.1978, s. 4. (Maksullinen linkki.)