ANZUS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ANZUS
Jäsenvaltiot
Jäsenvaltiot
Perustettu 1. syyskuuta 1951
Tyyppi sotilasliitto
Jäsenet  Australia
 Uusi-Seelanti
 Yhdysvallat

Australia, New Zealand, United States Security Treaty eli ANZUS on Australian ja Yhdysvaltain, sekä erikseen Australian ja Uuden-Seelannin välinen sotilasliitto. Sopimus solmittiin alun perin näiden maiden välillä vuonna 1951.

Sopimus oli kylmän sodan tuote. Yhdysvallat pyrki 1950-luvulla normalisoimaan suhteensa miehitettyyn Japaniin Korean sodan ollessa käynnissä. Australia ja Uusi-Seelanti olivat kuitenkin haluttomia pysyvään rauhansopimukseen, joka sallisi niitä toisessa maailmansodassa uhanneen Japanin aseistautua uudelleen. Maat suostuivat vasta Yhdysvaltain luvattua niille turvatakuut.

Sopimus solmittiin San Franciscossa 1. syyskuuta 1951 ja se tuli voimaan 29. huhtikuuta 1952.

Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat ajautuivat välirikkoon 1984 Yhdysvaltain ydinaseita kantavien alusten vierailtua Uuden-Seelannin satamissa. Uusi-Seelanti halusi kieltää ydinaseita kantavien tai ydinkäyttöisten alusten vierailut Ranskan Tyynenmeren ydinkokeiden jälkitunnelmissa, mutta Yhdysvallat ei suostunut ilmoittamaan, millä sen aluksista oli ydinaseita. Helmikuussa 1985 Uusi-Seelanti kielsi ohjushävittäjä USS Buchananin vierailun, jonka jälkeen Yhdysvallat sanoutui irti velvoitteistaan Uutta-Seelantia kohtaan.

ANZUSilla ei ole pysyvää komentorakennetta tai sille alistettuja joukkoja.

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.