ACU

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi ACU-maastopukuun pukeutunutta sotilasta.

ACU eli Army Combat Uniform on Yhdysvaltain maavoimien maastopuku, joka otettiin käyttöön vuoden 2004 lopulla.[1] Puvun maastokuvion nimi on UCP (universal camouflage pattern), sitä tunnetaan nimillä ACUPAT (ACU pattern) ja ARPAT (army pattern).

Kuvio ja värit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puvun kuvio koostuu vihreästä, vaaleanruskeasta ja harmaasta. Puvun kuvio on suunniteltu toimimaan tehokkaasti metsässä, aavikolla ja asutuskeskuksissa. Musta väri jätettiin kuviosta, sillä täysin mustaa väriä ei esiinny luonnossa.[1] Musta myös näkyy pimeännäkölaiteella hyvin. Harmaa toimii taistelutilanteessa hyvin, koska se peittyy esimerkiksi pölyllä, ja saa näin luonnollisen värin. Kuvio on parhaimmillaan yli 300 metrin etäisyyksillä, jolloin puku muuttuu yhtä vaaleaksi kuin taustansa.

ACU-kuvio muistuttaa kanadalaista CADPAT-kuviota, sekä Yhdysvaltain merijalkaväen MARPAT-kuviota.

Käyttöönotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ACU on alkuvuodesta 2005 alkaen korvannut Yhdysvaltain armeijan edellistä maastopukua, vuodesta 1981 käytössä olleen BDU:n. Siirtymäajan päätyttyä joulukuussa 2007 kaikilla on kaksi ACU-pukua.[2]

Sotilaat ovat sanoneet että nailonia sisältävä ACU-puku ei hengitä yhtä hyvin kuin puuvillainen DCU-puku (desert camouflage uniform) ja että uuden puvun käyttö lämpimissä olosuhteissa olisi siksi epämukavampi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]