CADPAT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kanadalaisia jalkaväen sotilaita CADPAT TW-kuvion maastopuvussa.
Kanadalaisia sotilaita CADPAT-kuvioisissa maastopuvuissaan.
CADPAT AR-kuvio.
Kanadalaissotilaiden harjoittelua Afganistanissa.

CADPAT (Canadian Disruptive Pattern) on Kanadan armeijan käyttämän maastokuvion nimitys. Kuvio on käytössä mm. sotilaiden vaatteissa ja taisteluvarusteissa.[1]

CADPAT-kuviota on olemassa useita eri versioita ympäristön mukaan. CADPAT-kuvioitua maastopukua käyttävät Kanadan armeija, laivasto ja ilmavoimat. Alkuperäinen metsäkuvio tunnetaan nimellä "temperate woodland". Kuvio on siis tarkoitettu lauhkean vyöhykkeen metsiin. Kuvion väritys onkin ideaalinen Kanadan seka- ja havumetsiin. Aavikolle soveltuva, ruskean ja keltaisen sävyjä yhdistävä kuvio on nimeltään "arid", joka viittaa käyttöympäristöön, kuivaan maahan. Lisäksi on esimerkiksi arktisiin oloihin sovitettu sävytys "Arctic", ja muita sävytyksiä.[1]

CADPAT-kuvio kehitettiin Kanadasta otettujen satelliittikuvien pohjalta. Kuvista koostettiin yleisimmin toistuneet värit, oliivin- ja vaaleanvihreä, vaaleanruskea ja musta. Musta siis ei ole minkään paikallisen kasvin väri, vaan on tarkoitettu imitoimaan varjoja ja siten rikkomaan CADPAT-kuvioon sonnustautuneen taistelijan muotoa. Keksintönä puvun "sahalaitainen" kuvio ei sinänsä ole uutuus. Esimerkiksi Neuvostoliitossa valmistettiin jo aiemmin ns. "porraskuvioitua" maastopukua.

Virallisesti CADPAT-kuvion tekijänoikeudet on rekisteröity vuonna 2001, mutta kuvion nykyinen muoto syntyi jo 1996 (tai 1997[2]). Kanadan liittovaltio omistaa tekijänoikeudet CADPAT-kuviointiin. Tätä pidetään etuna, sillä yhdysvaltalainen MultiCam-kuviointi tai sitä läheisesti muistuttava maastopukukuvio on levinnyt yli 20 eri armeijan käyttöön. Esimerkiksi Syyrian sodassa sekä Yhdysvaltain että Venäjän erikoisjoukoilla oli hyvin samankaltaisesti kuvioidut, yhdysvaltalaista MultiCam-kuosilta vaikuttavat maastopuvut. Yhdysvaltalaisen kuvioinnin patentin oikeudet kuuluvat newyorkilaiselle Crye Precision -yritykselle.[3]

Vuonna 2018 Kanadassa viestittiin päätöksestä hankkia maan erikoisjoukoille Yhdysvaltain armeijan käyttämää MultiCam-kuviointia sisältäviä maastopukuja 18 000 kappaletta. Myös koko Kanadan armeijan maastopuvun kuvioinnista käytiin keskustelua samaan aikaan. Koko Kanadan armeijan maastopuvuston vaihtamisen MultiCam-kuviointia käyttäväksi esitettiin maksavan noin 500 miljoonaa Kanadan dollaria. Osa asiantuntijoista - esimerkiksi 40 valtiolle maastokuviointia toimittaneen HyperStealth Biotechnology -yhtiön johtaja - piti esitystä rahan tuhlauksena, koska yhdysvaltalaisen kuvioinnin sopivuudesta Kanadaan ei esitysvaiheessa esitetty yhtään tutkimusta, mutta kanadalaiskuvioinnilla oli vankka puolustustutkimuksellinen perusta.[3][2] Kanadalaisesta maastopuvusta ja sen CADPAT-kuvioinnista oli vuoden 1997 valinnan jälkeen tehty useita kehitysversioita, joilla oli parannettu esimerkiksi puvun pimeänäkösuojaa. Vuonna 2019 Kanadassa otettiin testikäyttöön vuonna 2022 suunniteltua seuraavaa maastopukuhankintakierrosta varten suunniteltu uuden kuviointiversion prototyyppiasut (Prototype J) 600 sotilaalla. Tässä vaiheessa erikoisjoukkojen käytössä oli U.S. MultiCam-kuviointia sisältävät maastopuvut, eikä niitä oltu korvaamassa.[2]

Aavikkokuvio syntyi alkuperäistä metsämaasto-väritystä myöhemmin, kun Afganistaniin lähetettyjen sotilaiden piirissä syntyi epäluottamusta uuden maastokuvion soveltuvuudesta aavikko-ympäristöön.

CADPAT-kuvio on hyvin samankaltainen kuin Yhdysvaltain merijalkaväen käyttämä MARPAT-kuvio. Onkin syntynyt kiistelyä siitä, kumpi osapuoli on kopioinut toista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Christie Blatchford: Christie Blatchford: Defence chief wants to toss Canadian-made uniforms for U.S. version — at a cost of $500M nationalpost.com. 1.8.2018. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)
  2. a b c David Pugliese: Canadian military tests new camouflage uniform as replacement for iconic pattern in use since early 2000s nationalpost.com. 5.9.2019. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)
  3. a b David Pugliese: Plan to outfit Canadian troops with U.S. uniforms a waste of $500M: top camouflage designer nationalpost.com. 9.8.2018. Viitattu 30.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]