AAL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

AAL (ACA) on maailmanlaajuinen alkoholistien jälkeläisten (aikuisten lasten) vertaistukitoimintaan perustuva yhteisö. ACA-Adult Children of Alcoholics on saanut alkunsa Yhdysvalloissa, New Yorkissa vuonna 1978.

AAL-ryhmät ovat pääsääntöisesti avoimia, pois lukien kuitenkin tietyt, nimenomaan naisille sunnatut ryhmät. Ryhmät on tarkoitettu henkilöille jotka ovat alkoholistien aikuisia jälkeläisiä, tai jollain muulla tavalla toimintahäiriöisistä perheistä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi perheet joissa lasten tarpeet on jätetty räikeästi huomioimatta, tai perheessä on esiintynyt esimerkiksi mielenterveysongelmia. Vuoden 2011 lopussa AAL-ryhmiä oli Suomessa kolmisenkymmentä.

AAL-ryhmät muodostavat alkoholistien jälkeläisille suunnatun yhteisön. Sen ainoa tarkoitus on auttaa toipumaan vanhempien alkoholinkäytön tai muun toimintahäiriön aiheuttamista ongelmista ja seurauksista. AAL:ssa alkoholismia pidetään koko perheen sairautena. Ryhmissä jäsenet jakavat kokemuksensa elämästä alkoholismisairauden tai muun toimintahäiriön vaikutuspiirissä.

AAL ei ole sitoutunut mihinkään uskontoon, uskonlahkoon, poliittiseen ryhmittymään, järjestöön tai yhteiskunnalliseen laitokseen. Se ei ota kantaa kiistakysymyksiin. AAL on omavarainen ja toimii jäsentensä vapaaehtoisten avustusten ja kirjallisuuden myynnin turvin. Jäsenluetteloita, eikä jäsenmaksuja ole.

Toiminnan keskeisiä periaatteita ovat nimettömyys, luottamuksellisuus ja vapaaehtoisuus. Periaatteet pohjautuvat AAL:n ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä.

AAL Keskuspalvelu ry on Suomen AAL-ryhmien rekisteröity yhdistys.

AAL:n ainoa tarkoitus on alkoholistien aikuisten lasten auttaminen ja toipumisen tielle löytämisen tukeminen ja ohjaaminen. Se tapahtuu vertaistukea antavien AAL-ryhmien ja AAL-kirjallisuuden avulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]