A. Mörö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
A. Mörö Oy:n bussi nro 14 linjalla 61 Oulussa.

A. Mörö Oy (Arvo Mörö Oy) oli Oulun seudulla toiminut seutuliikenteen liikennöitsijä, joka oli T. Makkonen Oy tytäryhtiö. Yrityksen perustaja Arvo Mörö kuului jatkosodan aikana päämajan kaukopartiomiehiin ja suoritti useita partiomatkoja Neuvostoliittoon. Toimistaan Mörö nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi nro 87.

Vuonna 1997 A. Mörö Oy:ssä työskenteli 45 henkilöä, sillä oli 25 linja-autoa ja yhtiön liikevaihto oli 14 miljoonaa markkaa. Yhtiön toimitusjohtajana oli Jukka-Pekka Rajala. Yhtiöllä oli linjoja Oulusta Kajaaniin, Kiiminkiin, Muhokselle ja Kestilään. Lisäksi yhtiö hoiti Oulun kaupunki- ja seutuliikennettä Koskilinjojen ja V. Alamäen kanssa.[1]

Yli 75 vuoden toiminnan jälkeen A. Mörön tunnukset katosivat Oulun katukuvasta Koskilinjat Oy:n ostettua A. Mörön koko osakekannan vuoden 2007 alussa. Kauppa oli osa suurempaa järjestelyä, jossa Kuopion Liikenne osti T. Makkosen linja-auto- ja autokoulutoiminnan.[2]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityskauppojen myötä Koskilinjat jatkoi A.Mörön vanhojen linjojen liikennöintiä:

Linja 62 Kiiminki-Ylikiiminki siirtyi Suorsan Liikenteelle ja linja 63 Oulu-Sanginjoki-Ylikiiminki Revon Turistiliikenteelle 11.8.2011 alkaen. Kummatkin ovat A.Mörön entisiä linjoja, joita ajoi ajoi kevääseen 2011 asti Koskilinjat.

Mörön liikennöimiä vanhoja linjoja:

  • Linja 60 Oulu-Pikkarala-Muhos
  • Linja 61 Oulu-Päivärinne-Muhos
  • Oulu-Vaala

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Paloranta: Oulussa katsellaan asiakkaan vinkkelistä: A. Mörö Oy 70 vuotta liikenteessä. Bussiammattilainen 3/1997, s. 36–38. Helsinki: Linja-autoliitto, 1997.
  2. Oulun eteläinen alue portaali/Radio Pooki 2.1.2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.