6. SS-panssariarmeija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
6. SS-Panssariarmeija
Toiminnassa 1944–1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Heer
Waffen-SS
Aselajit Panssarijoukot
Komentajat
Tunnettuja komentajia Joseph Dietrich

6. SS-panssariarmeija (saks. 6. SS-Panzerarmee, 6. Panzerarmee) oli Saksan maavoimien yhtymä toisessa maailmansodassa.

Armeijaa ei nimitetty SS:n kuuluvaksi ennen Ardennien taistelua. SS-nimitys tuli kuitenkin yleiseen käyttöön myös tuota ajanjaksoa koskevaksi toisen maailmansodan jälkeen. Lähdekirjallisuudessa saatetaan puhua pelkästään 6. panssariarmeijasta.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. panssariarmeija perustettiin 14. syyskuuta 1944 annetulla OKW:n käskyllä (OKW/WFST/Op (H)West Nr. 0011235/44 g.Kdos vom 14.9.1944), jossa määrättiin kokoonpanoksi ohje K.St.N 11 täydennettynä tiedustelupataljoonalla. Perustajaksi määrättiin Wehrkreis III ja paikaksi Maulbronn.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Armeijaan kuuluivat 16. joulukuuta 1944 I ja II SS-panssariarmeijakunta sekä LXVI armeijakunta, mutta jo kuukauden lopulla II SS-panssariarmeijakunta oli korvattu 12. kansankrenatööridivisioonalla. Se osallistui taisteluihin länsirintamalla muun muassa Ardennien taisteluun ja 21. tammikuuta 1945 alkaen Unkarissa.

Maaliskuussa 1945 armeija käynnisti Unkarissa operaatio Frühlingserwachenin, joka oli saksalaisten hyökkäys puna-armeijaa vastaan Balatonjärvellä. Tavoitteet olivat korkealla, mutta alkuhämmästyksestä selvinnyt puna-armeija käynnisti vastahyökkäyksen, joka aiheutti panssariarmeijalle suuria tappioita ja ajoi sen pois Unkarista aina Wieniin saakka. Se siirrettiin osaksi SS-joukkoja hiukan ennen sodan päättymistä 2. huhtikuuta 1945. Huhtikuussa 1945 armeija puolusti Wieniä puna-armeijan hyökkäystä vastaan.

Sodan päättyessä 8. toukokuuta 6. SS-panssariarmeija oli Itävallassa, Linzin ja Wienin välisellä alueella. Sen jäänteet antautuivat yhdysvaltalaisille joukoille Ennsissä Steyrissä 9. toukokuuta 1945.

Komentaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. SS-panssariarmeijan komentajana oli sen perustamisesta loppuun asti kenraalieversti Josef ”Sepp” Dietrich.[1]

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]