11. ilma-armeija (Yhdysvallat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
11. ilmavoimien tunnus

11. ilmavoimat (engl. Eleventh Air Force) on Yhdysvaltain ilmavoimien Tyynenmeren ilmavoimien yhtymä, joka kuuluu Yhdysvaltain Tyynenmeren alueen alaisuuteen (engl. US Pacific Command}). Sen esikunta on Elmendorf-Richardsonin tukikohdassa, Alaskassa. Se suunnittelee, toteuttaa, valvoo ja koordinoi ilmavoimien toimintaa Tyynenmeren ilmavoimien komentajan ohjeiden mukaisesti. Se hallinnoi myös Alaskan alueen, Pohjois-Amerikan ilmapuolustusalueen Alaskan alueen sekä muiden paikallisten organisaatioiden ilmapuolustusjoukkojen toimintaa.

Maavoimien lentojoukot perustivat yhtymän 15. tammikuuta 1942 Elmendorf Fieldissä nimellä Alaskan Air Force, jolloin se oli osa Yhdysvaltain toisen maailmansodan joukkoja suojaten Alaskan ilmatilaa sekä osallistuen Aleuttien alueen ja pohjoisen Tyynenmeren sotatoimiin.

Yhtymä muutettiin Alaskan ilmapuolustukseksi (engl. Alaskan Air Command) vuoden 1945 lopulla, jolloin sen vastuulle tuli Alaskan ilmatilan suojaaminen kylmän sodan aikana. Neuvostoliiton hajotessa yhtymä liitettiin osaksi Tyynenmeren ilmavoimia vuonna 1990 ja se sai takaisin nimensä 11. ilma-armeija. Armeijankomentajana on kenraaliluutnantti Stephen L. Hoog.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 3. lennosto on sijoitettu Elmendorf-Richardsonin tukikohtaan. Sen tehtävänä on tukea ja turvata Yhdysvaltain etuja Aasian ja Tyynenmeren alueilla sekä kaikkialla maailmassa lähettämällä tarvittaessa osastoja alueelle.
  • 354. hävittäjälennosto on sijoitettu Eielsonin lentotukikohtaan. Sen tehtävänä on kouluttaa ja tarjota F-16C ja tukea siirtoihin taisteluosastojen komentajille missä ja milloin vain. Sen vastuulla on myös ilmavoimien arktinen koulutus.
  • 611th Air and Space Operations Center on sijoitettu Elmendorf-Richardsonin tukikohtaan ja siihen kuuluu viisi laivuetta ja kaksi lentuetta, jotka valmistavat suunnitelmia, menetelmiä ja ohjeita Alaskan taistelu- ja huoltojoukoille, jotka on liitetty 11. ilmavoimiin, Tyynenmeren ilmavoimiin tai NORADiin.
  • 611th Air Support Group on sijoitettu Elmendorf-Richardsonin tukikohtaan ja siihen kuuluu kaksi laivuetta, jotka ylläpitävät valvontatutkia sekä infratruktuuria, johon sisältyvät muun muassa lentokentät ja viestijärjestelmät.
  • Missile Defence Flight
  • Alaska NORAD Region (ANR) Logistics Flight

Alaskan ilmakansalliskaarti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11. ilmavoimiin kuuluu kaksi merkittävää kansalliskaartin yksikköä. Ne ovat:

  • 168. ilmatankkauslennosto on sijoitettu Eielsonin lentotukikohtaan ja sen kalustona ovat KC-135R Stratotanker -ilmatankkauskoneet. Lennostoon kuuluu myös 213. avaruusvaroituslaivue (engl. 213th Space Warning Squadron), jonka tehtävänä on antaa mahdollinen ohjusvaroitus.
  • 176. lennosto on sijoitettu Elmendorf-Richardsonin tukikohtaan. Sen organisaatioon sisältyvät ilmakuljetus-, pelastus-, ilmavalvontalaivueet, joiden lisäksi se tukee Alaskan NORAD aluetta milloin tahansa.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.