Koordinaatit: 6.3715°N, 2.4097°E

Étoile Rouge (Cotonou)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monumentin veistososa

Étoile Rouge (ransk. myös L’étoile Rouge, Place de l'Étoile rouge, suom. Punainen tähti) on Cotonoussa, Beninissä sijaitseva suuri aukio, joka toimii liikenneympyränä ja monumenttina.[1]

Beninissä on useita kansantasavallan (1975–1990) aikaisia monumentteja, joista ”Punatähti” on suurin. Monumentin suunnittelivat ja rakensivat neuvostoliittolaiset ja sen paljasti vuonna 1975 kenraali Mathieu Kérékou. Hän pyrki afrikkalaiseen marxilaisuuteen ja pystytti maahan useita muistomerkkejä.

Punatähden aukio on suuri liikenneympyrä, jossa on viisisakarainen, punaiseksi maalattu paviljonkirakennelma. Keskeltä nousee ylös suippeneva pylväs, jonka huipulla on seisova, lihaksikas mies, joka on veistetty sosialistisen realismin tyylin sankariksi. Häntä kutsutaan nimellä ”Jacob”. Miehen selässä on AK-47 Kalašnikov, vasemmassa kädessä oksakimppu ja kuokka suoraan ylös kohotetussa oikeassa kädessä. Nämä muistuttavat aikansa beniniläisistä perusarvoista: ase asevelvollisuudesta, polttopuut, jotka olivat aikoinaan 90 prosenttisesti väestön energian lähde. Kuokka symboloi Beninin talouden perustaa, maataloutta.

Punatähden alueelle pääsy oli kielletty marxilaishallinnon aikana. Siellä järjestettiin tärkeimpiä valtiollisia juhlatilaisuuksia. Kun Beninin poliittinen järjestelmä alkoi muuttua 1990-luvulla viheralueeksi muutetusta Punatähdestä tuli nuorison suosima paikka, jossa taiteilijat esittelivät teoksiaan ja urheilijat, muun muassa nyrkkeilijät esiintyvät.[2]

Kuvia teoksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. La place de l’Etoile Rouge à Cotonou Bénin.fm. Arkistoitu 30.10.2019. Viitattu 30.10.2019. (ranskaksi)
  2. L’étoile Rouge De Cotonou : Quelle Histoire Cache Cette Place Voyage au Bénin. OYAGE-AU-BENIN.COM. Viitattu 30.10.2019. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]