Émile Gagnan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Émile Gagnan (19001979) oli ranskalainen insinööri ja keksijä.

Gagnan valmistui teknillisestä korkeakoulusta 1920-luvulla ja pääsi töihin Air Liquideen. Hän erikoistui kaasujen hallintaan korkeassa paineessa. Jacques-Yves Cousteau otti Gagnaniin yhteyttä vuonna 1942, kun hän halusi kehittää automaattisen ilmansyöttömenetelmän helpottaakseen laitesukellusta.[1] Seuraavana vuonna Cousteau ja Gagnan kokeilivat säätimensä ensimmäistä versiota. Tämä ei vielä toiminut, mutta muutamien korjauksien jälkeen he onnistuivat kehittämään toimivan automaattisen säätimen, joka tulisi mullistamaan sukellusharrastuksen.[2]

Gagnan muutti perheineen Montréaliin ja siirtyi työskentelemään Canadian Liquid Air -yhtiöön. Hän perusti laboratorion, jossa suunnitteli monia tekniikoita, jotka helpottivat laitesukellusta ja muutenkin vedenalaista työskentelyä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Markham, Lois: Jacques-Yves Cousteau: Exploring the Wonders of the Deep, s. 39. Austin, Texas, Yhdysvallat: Raintree, 1997. ISBN 0-8172-4404-2. (englanniksi)
  2. Markham, Lois: Jacques-Yves Cousteau: Exploring the Wonders of the Deep, s. 40–41. Austin, Texas, Yhdysvallat: Raintree, 1997. ISBN 0-8172-4404-2. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.