Élysée-sopimus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sopimuksen allekirjoitus

Élysée-sopimus (ransk. Traité de l'Élysée, saks. Élysée-Vertrag) on Ranskan ja Saksan välinen ystävyyssopimus, jonka allekirjoittivat presidentti Charles de Gaulle ja liittokansleri Konrad Adenauer 22. tammikuuta 1963 Élysée-palatsissa. Sopimus astui voimaan 2. heinäkuuta 1963.

Sopimus määrittelee Ranskan ja Saksan välisen yhteistyön puitteet ulko-, puolustus-, koulutus- ja nuorisopolitiikassa. Sopimus velvoittaa maiden hallitukset sekä hallitusten johtajat tapaamaan säännöllisesti. Sopimuksen nähdään olevan sovinto kahden perivihollisen välillä. Sopimuksen allekirjoittajille oli tärkeää, että sopimus ei ole vain valtion johtajien välinen sopimus vaan että se lähentää sopijamaiden kansalaisia toisiinsa. Tämän johdosta perustettiin Ranskalais-saksalainen nuorisotoimisto (ransk. Office franco-allemand pour la jeunesse, OFAJ, saks. Deutsch-Französisches Jugendwerk, DFJW) edistämään kansainvälistä vaihtoa ja monet Ranskan ja Saksan kaupungit, koulut ja alueet ovat solmineet ystävyyssopimuksen.

Sopimus uusittiin tammikuussa 2019, kun Ranska ja Saksa allekirjoittivat Aachenin sopimuksen. Se allekirjoitettiin Élysée-sopimuksen 56. vuosipäivänä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Franco-German Treaty of Aachen Ministère de l’Europe et des Affaires étrangères. Viitattu 26.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]