Åstan junaturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Åstan junaturma
Åstan junaturmassa menehtyneiden muistomerkki.
Åstan junaturmassa menehtyneiden muistomerkki.
Päivämäärä 4. tammikuuta 2000
Aika 13:12:35
Paikka Åsta, Åmot
Valtio Norja
Rataosa Rørosbanen
Turman kuvaus yhteentörmäys
Turman syy opastimien noudattamatta jättäminen
Tiedot
Junia osallisena 2
Juna(t) henkilöjuna 2302
paikallisjuna 2369
Kuolleita 19
Loukkaantuneita 67

Åstan junaturma tapahtui Rørosbanen-radalla 4. tammikuuta 2000 kello 13:12:35 lähellä Åstan kylää Åmotin kunnassa Norjassa. Onnettomuudessa menehtyi 19 ihmistä ja 67 loukkaantui, kun Trondheimistä lähtenyt henkilöjuna törmäsi yhteen Hamarista tulossa olevan paikallisjunan kanssa. Yhteentörmäystä seurasi lähes räjähdysmäinen tulipalo. Onnettomuus on edelleen pahin Norjassa tapahtunut junaonnettomuus.

Tapahtumien kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dieselveturivetoinen juna 2302 lähti Trondheimin rautatieasemalta aikataulun mukaisesti kello 07.45 kohti Hamaria. Junassa oli 75 matkustajaa. Junan jatkaessa matkaansa Rørosin asemalta se oli junakohtausten vuoksi 21 minuuttia myöhässä, mutta sen lähtiessä Renan asemalta se oli kuitenkin myöhässä enää vain seitsemän minuuttia. Asemalla junan lähtösuunnan pääopastin näytti junalle ajon sallivaa opastetta.

Juna 2369 oli myös dieselvetoinen. Se lähti Hamarista kohti Renaa kello 12.30 mukanaan kymmenen matkustajaa. Renassa junan oli tarkoitus palata takaisin Hamariin. Kello 13.06 juna pysähtyi Rustadin asemalle ottamaan matkustajia, ja aikataulun mukaan matkan piti jatkua kello 13.10. Kello 13.07 turvalaitteen rekisteriin tallentui punaisen opastimen ohitus sekä vaihteen aukiajo: juna oli sivuuttanut seis-opastetta näyttäneen opastimen etuajassa ja siirtynyt yksiraiteiselle rataosuudelle.

Rørosbanenin liikenteenohjaus Hamarin ja Rørosin välillä hoidetaan kaukokäytöllä Hamarin liikenteenohjauskeskuksesta. Liikenteenohjaajan työpisteessä ei ollut tuolloin mitään äänimerkkiä, joka olisi varoittanut junien yhteentörmäysvaarasta.

Rørosbanen ei myöskään ollut varustettu junien automaattisella kulunvalvonnalla, joka olisi estänyt punaisen opastimen ohittamisen ja siten estänyt yhteentörmäyksen. Rataosalla ei kuuluvuusongelmien ja katvealueiden vuoksi ollut myöskään rautateiden linjaradiojärjestelmää, vaan yhteydet junien henkilökunnan ja liikenteenohjauksen välillä hoidettiin matkapuhelimin. Niiden puhelinnumerot oli kirjattu väärin tai ne puuttuivat kokonaan liikenteenohjauskeskuksen listalta, joten liikenteenohjaaja ei voinut varoittaa veturinkuljettajia. Kello 13:12:35 junat törmäsivät toisiinsa kohtalokkain seurauksin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]