Årdalstangen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Årdalstangen Årdalinjärven (takana) ja Årdalinvuonon (edessä) välissä. Järven kauemmassa päädyssä näkyy Øvre Årdal ja vasemmalla pilven alla Seimsdalenin eteläosa.

Årdalsstangen on Sognin ja Fjordanen läänissä sijaitsevan Årdalin kunnan hallinnollinen keskus. Se on Øvre Årdalin ohella toinen kunnan pääasiallisista asutuskeskuksista. Taajaman pinta-ala on 1,13 km² ja asukasluku 1373 (2018).[1] Asukastiheys on 1 215 asukasta/km².

Kylä sijaitsee Sognevuonosta haaroittuvan Årdalinvuonon päässä. Se sijaitsee Årdalin entisestä hallinnollisesta keskuksesta Indre Offerdalista noin 15 kilometriä koilliseen ja Seimsdalenin laaksosta neljä kilometriä itään. Årdalinjärvi sijaitsee taajaman pohjoisosassa, ja sen vastarannalla sijaitsee Øvre Årdal. Kylän läpi virtaa Hæreidselvijoki.

Årdal Kopperstue (suom. Årdalin kuparimökki) rakennettiin Årdalstangeniin arviolta vuonna 1720 kuparinkäsittelyä varten.

Kylä on alumiiniteollisuuden kuljetukselle tärkeä risteyskohta. Norsk Hydron hiilielektroditehdas, laboratorio, hallinnollinen keskus ja satama sijaitsevat Årdalstangenissa. Kylässä on myös hotelli, turistikohteita ja kirkko.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2018-12-03 ssb.no. Viitattu 7.2.2019. (norjaksi)
  2. Svein Askheim: Årdalstangen. Store norske leksikon, 8.6.2018. Artikkelin verkkoversio. no
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Årdalstangen