Älykäs suunnittelija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Älykäs suunnittelu
MontreGousset001.jpg
Käsitteitä

Palautumaton monimutkaisuus
Täsmennetty monimutkaisuus
Hienosäädetty kaikkeus
Älykäs suunnittelija
Teistinen realismi
Kreationismi

Älykkään suunnittelun liike

Discovery Institute
Wedge-strategia
 n  k  m 

Osa artikkelisarjaa
Kreationismi

Creation of Light.png

Tyyppejä

Nuoren Maan kreationismi
Teistinen evoluutio
Uuskreationismi
Vanhan Maan kreationismi

Luomiskertomus

Ensimmäinen Mooseksen kirja
Raamatun luomiskertomus

Luomistiede

Baraminologia
Tulvageologia
Älykäs suunnittelu

Kreationismi ja evoluutio

Kreationismi kouluissa
 n  k  m 

Älykäs suunnittelija on tietoinen olento, jolla älykkään suunnittelun liikkeen mukaan on jotakin tekemistä elämän synnyn ja kehityksen kanssa ja joka liikkeen mukaan on jättänyt tieteellisesti havaittavaa todistusaineistoa tästä älyllisestä suunnittelusta.

Oletus älykkäästä suunnittelijasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oletus älykkäästä suunnittelijasta tehdään välillisesti. Jo evoluutioteorian isänä pidetty Charles Darwin totesi, että jos voidaan löytää sellainen monimutkainen rakenne, joka ei ole voinut syntyä useiden peräkkäisten pienten muutosten kautta, hänen teoriansa murenisi täysin.[1] Teoria älykkäästä suunnittelusta lähtee siitä, että eliöiden tiettyjen monimutkaisten rakenteiden synty on paremmin selitettävissä älyllisin syin (suunnittelu) kuin sattumalla luonnonlailla (mutaatiot ja luonnonvalinta). Teoria ei tutki itse suunnittelijaa eikä tee oletusta suunnittelijan persoonasta. Sen keskeisimmät työkalut palautumaton monimutkaisuus ja täsmennetty monimutkaisuus tarkastelevat suunnitelluiksi oletettuja kohteita, eivät itse suunnittelijaa.[2]

Arvostelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oxfordin yliopiston professori, biologi, Richard Dawkins arvosteli aukkojen palvontaa. Kreationistit etsivät aukkoja nykyisestä tietämyksestä. Mikäli sellainen löytyy, niin oletetaan Jumalan täyttävän sen. Ongelma on, että aukot kutistuvat koko ajan. Dawkinsin mielestä kreationistien käyttövoimana ovat tietämättömyys ja mystifiointi.[3] Vaikka Dawkinsilla on paljon kannattajia, on hänen mielipiteitään myös kritisoitu voimakkaasti.[4] Esimerkiksi William Dembskin mukaan "aukkojen jumalan" ja "aukkojen palvonnan" suhteen teoria älykkäästä suunnittelusta on huomattavasti kriittisempi, kuin Dawkins kirjassaan antaa ymmärtää.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charles DarwinLajien synty. Helsinki: Kirjayhtymä, 1980.
  2. William A. DembskiÄlykkään suunnitelman idea, s. 100 - 142. suomeksi toim. Matti Leisola. Helsinki: Datakirjat, 2002. ISBN 951-98558-1-5.
  3. Richard DawkinsJumalharha, s. 138-148. Helsinki: Terra Cognita Oy, 2007. ISBN 978-952-5697-00-1.
  4. Alvin Plantinga: The Dawkins Confusion (kirja-arviointi) Books & Culture. 2007. Christianity Today International. Viitattu 4.9.2008. (englanniksi)
  5. William A. Dembski: Älykkään suunnitelman idea, s. 185 - 189. suomeksi toim. Matti Leisola. Helsinki: Datakirjat, 2002. ISBN 951-98558-1-5.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.