Ääniteho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ääniteho on akustiikassa teho, jolla lähde tuottaa ääntä. Äänitehon yksikkö on watti. Äänitehoa voidaan käyttää apuna arvioitaessa miten suuren äänenpaineen lähde tuottaa.

Äänitehon mittaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitehon mittaamiseksi on olemassa kaksi vakiintunutta tapaa: äänenpaine- ja intensiteettimenetelmä. Äänenpainemenetelmässä mitataan äänenpaine lähteen ympäriltä. Intensiteettimenetelmässä mitataan intensiteettiä lähteen ympäriltä. Äänenpainemenetelmä vaatii usein erityisen akustisen ympäristön kuten kaiuttoman, puolikaiuttoman huoneen tai kaiuntahuoneen, mutta vertailuäänilähteen avulla voidaan äänenpainemenetelmää käyttää myös akustisesti huonolaatuisemmissa tiloissa. Äänenpainemenetelmää voidaan melko helposti käyttää myös tasaisella kovapintaisella maalla ulkona. Intensiteettimenetelmää voidaan käyttää vaikeammissa olosuhteissa, joissa on paljon taustamelua ja akustisessa mielessä epämääräinen ympäristö. Intensiteettimenetelmä on kuitenkin suurilla lähteillä paljon työläämpi kuin äänenpainemenetelmä.

Ääniteho tuotevaatimuksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat valtiot vaativat, että niiden alueella myytävien ja käytettävien tuotteiden ääniteho on ilmoitettava. Esimerkiksi EU-alueella maansiirtokoneiden ääniteho on ilmoitettava, ja koneissa on oltava tarra, joka ilmoittaa äänitehotason. Monissa tapauksissa ääniteholle on olemassa myös velvoittavia rajoituksia. Suomessa asiaa säätelee Valtioneuvoston asetus ulkona käytettävien laitteiden melupäästöistä.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.