Locked-in -oireyhtymä

Wikipedia
(Ohjattu sivulta "Locked-in"-oireyhtymä)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Locked-in -oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa ihmisen ajattelu, järki ja tunteet ovat entisellään, mutta raajat, lihakset ja kasvot ovat halvaantuneet eikä puhuminen ja nieleminen onnistu. Tavallisesti silmien liikkeet ovat säilyneet. Yleensä oireyhtymä johtuu aivojen verenkierron häiriöstä vertebrobasilaarialueella. Tilasta parantuminen on harvinaista ja kuolleisuus alkuvaiheissa on suurta.

Koska locked-in -oireyhtymästä kärsiviltä potilailta puuttuvat kyvyt ilmaista itseään, on heidän kanssaan kommunikointi haastavaa. Kommunikointi perustuu useimmiten silmien liikuttamiseen, joiden avulla voidaan antaa vastaukseksi "kyllä" tai "ei" kysymyksiin sekä valita lueteltuja tai näytettyjä kirjaimia, ja muodostaa näistä sanoja ja lauseita. Nykyaikoina on kehitetty myös erilaisia tietokoneavusteisia kommunikointimenetelmiä, jotka voivat perustua mihin tahansa tahdonalaiseen lihasten liikkeeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sinikka Söderholm, Monica Meinander, Kirsi Kahela, Hannu Alaranta: Tapausselostus: Suun motoriikan häiriöt ja korvaavat kommunikaatiomenetelmät "locked-in"-oireyhtymässä. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, , 1998. vsk, nro 114, s. 879-886. Artikkelin verkkoversio.