Yritysostotarjous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yritysostotarjous on tarjous, jossa pyritään hankkimaan tarjouksen tekijän hallintaan yrityksen osakekannasta päätösvallan turvaava osa. Tämä tarkoittaa osake-enemmistöä äänivaltaisessa osakesarjassa. Enemmistö voi olla absoluuttinen tai suhteellinen (joskus riittäväksi katsotaan vain 25-30% osakkeenomistus, mikäli enemmistö osakkeenomistajia on pieniä yksityisiä sijoittajia).

Yritysostotarjoukset jaetaan julkisiin ja salaisiin. Julkisesta ostotarjouksesta on kysymys silloin, kun ostotarjous kohdistuu julkisesti noteerattuun osakeyhtiöön. Näissä tapauksissa ostotarjous täytyy julkistaa, jotta osakkeenomistajien kohtelu säilyy tasavertaisena.

Useamman ostotarjouksen kohdistuessa samanaikaisesti saman yrityksen osakkeisiin, puhutaan kilpailevista ostotarjouksista. Erityisesti kilpailevien julkisten ostotarjousten kohdalla menettely on raskaan valvonnan alla.

Yritysostotarjouksia valvoo Suomessa Rahoitustarkastus. Lisäksi suosituksia antaa Keskuskauppakamarin Yrityskauppalautakunta, joka myös antaa hakemuksesta lausuntoja yrityskaupan asianmukaisuudesta.

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.