Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/9

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Eberbach [ˈeːbɐbax] on kaupunki Lounais-Saksassa, Baden-Württembergin osavaltion pohjoisosassa. Runsaan 15 000 asukkaan Eberbach sijaitsee Neckar-joen varrella.

Edinburghin linna on korkealle kalliolle rakennettu linna Skotlannin pääkaupungin Edinburghin keskustassa. Nykyisen linnan vanhin rakennus on Pyhän Margaretin kappeli. Sen rakennutti 1100-luvulla David I äitinsä muistoksi. Paikalla on kuitenkin ollut asutusta jo huomattavasti aikaisemminkin.

Eduskuntatalo on Arkadianmäellä Etu-Töölön kaupunginosassa Helsingin keskustassa sijaitseva rakennus, jossa Suomen eduskunta kokoontuu. Eduskuntatalo on Helsingin pääkadun Mannerheimintien varrella, osoitteessa Mannerheimintie 30.

Erik (Eero) Nikolai Järnefelt oli suomalainen taidemaalari ja professori (1912). Järnefeltin tunnetuimpia töitä ovat maalaukset Kolin maisemista ja muotokuvat aikansa merkkihenkilöistä.

Egyptiläinen museo on Egyptin valtion muinaismuistojen säilyttämiseen keskittynyt kansallismuseo Tahririn aukiolla Kairossa.

Eiffel-torni eli Eiffelin torni on Ranskan pääkaupungissa Pariisissa sijaitseva torni. Rakentajansa Gustave Eiffelin mukaan nimetty torni on Pariisin kaupungin symboli, Euroopan kuuluisimpia nähtävyyksiä ja koko Ranskan suosituin matkailukohde. Torni avattiin yleisölle vuonna 1889, minkä jälkeen siellä on vieraillut yli 240 miljoonaa kävijää. Torni sijaitsee Champ de Mars -nimisellä puistoalueella Seinen etelärannalla.

Eileithyia oli kreikkalaisessa mytologiassa äitiyden ja synnytyksen jumalatar. Hän oli Zeuksen ja Heran tytär ja Areen ja Heben sisar. Eileithyia tuli naisten avuksi kun synnyttämisen aika tuli, ja jos häntä kunnioitettiin, hän nopeutti synnytystä, mutta suututtuaan hän sen sijaan pitkitti sitä. Vanhemmissa teksteissä häneen viitattiin monikossa, synnytyksen jumalattarina.

Eiran sairaala on yksityinen sairaala Helsingin eteläosassa. Se on antanut nimensä viereiselle Eiran kaupunginosalle.

Eleftheroúpoli on Kreikan kaupunki sekä samanniminen Pangaíon kunnan kunnallisyksikkö ja entinen itsenäinen kunta. Se sijaitsee Kaválan alueyksikössä Itä-Makedonian ja Traakian alueella. Koko kunnallisyksikön väkiluku on 9 492 ja varsinaisen Eleftheroúpolin kaupungin väkiluku 4 360. Eleftheroúpoli on Pangaíon kunnan kuntakeskus.

Ellora on pikkukaupunki Intiassa, kolmisenkymmentä kilometriä Aurangabadin kaupungista Maharashtran osavaltiossa. Elloran luolat on Unescon maailmanperintökohde. Ellorassa on 34 ihmisen muovaamaa luolaa, joissa on kalliotemppeleitä ja luostareita 400–900-luvuilta. Alueella on niin hindulaisuuden, buddhalaisuuden kuin jainalaisuudenkin pyhiä paikkoja, mikä osoittaa niiden rakennusaikana Intiassa vallinnutta uskonnollista suvaitsevaisuutta.

Elyn tuomiokirkko on Englannin kirkon katedraali Elyssä, Englannissa.

Emden on satamakaupunki Saksan pohjoisosassa Emsjoen suistossa Ala-Saksin osavaltiossa. Vuoden 2011 väestönlaskennassa siellä oli 49 787 asukasta.

Emil Cedercreutzin museo on Harjavallassa sijaitseva taide- ja kulttuurihistoriallinen museo, jonka kokoelmien pohjana on kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin tuotanto ja hänen keräämäänsä esineistö. Vuonna 1916 perustettu museo käsittää 1914 valmistuneen Taiteilijakoti Harjulan, 1916–1942 rakentuneen Maahengen temppelin sekä myöhempinä vuosikymmeninä valmistuneita laajennusosia. Lisäksi museon pihamaalla on Cedercreutzin veistoksista koostuva veistospuisto, jonka ensimmäiset teokset paljastettiin vuonna 2013.

Emilia-Romagna on hallinnollinen alue Pohjois-Italiassa. Se sijaitsee Pojoen eteläpuolella ulottuen Pohjois-Italian poikki Adrianmereltä länteen lähelle Genovanlahtea.

Empire State Building on 102-kerroksinen Art Deco -tyylinen pilvenpiirtäjä, joka sijaitsee New Yorkin kaupungissa New Yorkissa Yhdysvalloissa. Vuonna 1931 valmistunut Empire State Building on yksi New Yorkin tunnetuimmista maamerkeistä ja maailman kuuluisimmista pilvenpiirtäjistä.

Epidauroksen teatteri on antiikin aikainen teatteri Epidauroksen Asklepieionin arkeologisella alueella, joka sijaitsee nykyisessä Epídavroksen kunnassa Peloponnesoksella. Se on parhaiten säilynyt antiikin kreikkalainen teatterirakennus ja yksi suurimmista ja kuuluisimmista aikakauden teattereista.

Erekhtheion on antiikin aikainen temppeli Ateenan Akropolis-kukkulan pohjoislaidalla. Se oli omistettu monille Ateenan kaikkein vanhimmista kulteista.

Erkkeri on ikkunallinen ulkonema talon rungossa. Erkkerin avulla saadaan lisää valoa huoneeseen, sillä valoa tulee yleensä kolmelta eri suunnalta. Usein se sijoitetaan joko olohuoneeseen tai ruokailutilaan. Se nostaa talon hintaa, mutta myös lisää talon näyttävyyttä ja laajentaa sisustusmahdollisuuksia.

Ernst Bernhard Lohrmann oli saksalaissyntyinen suomalainen kirkkoihin ja julkisiin rakennuksiin erikoistunut arkkitehti.

Esplanadin puisto on kapea viheralue Helsingin ydinkeskustassa, Etelä- ja Pohjoisesplanadi-nimisten katujen välissä. Puisto esiintyy ensimmäisen kerran asemakaavassa vuonna 1812. Puisto on suosittu kävelypaikka. Usein puistossa on myös katusoittoesityksiä.

Helsingin Eteläsatama on merenlahti ja henkilöliikenteen satama-alue kaupungin keskustan vieressä. Eteläsataman kautta kulkee vuosittain 4,7 miljoonaa säännöllisen linjaliikenteen matkustajaa sekä reilut 37 000 kansainvälisen risteilyliikenteen matkustajaa. Lisäksi sen kautta kulkee vuosittain reilut miljoona tonnia yksiköityä tavaraa. Satamasta matkustetaan pääasiassa Tukholmaan ja Tallinnaan ja erilaisille muille risteilyille. Myös pienten alusten liikenne on varsinkin kesäisin vilkasta. Helsingin suurin henkilöliikenteen satama on Länsisatama.

Etu-Töölö on Helsingin 13. kaupunginosa, joka kuuluu Kampinmalmin peruspiiriin. Helsingin kaupungin hallinnossa Etu-Töölö sai nimensä vuonna 1959, kun Töölö päätettiin jakaa kahtia Etu- ja Taka-Töölöön. Nykyään Etu-Töölö luetaan Helsingin keskustaan ja Töölö kantakaupunkiin.

Eurajoen kirkko eli Kustaa Aadolfin kirkko sijaitsee Eurajoen kirkonkylässä Eurajoen hautausmaan keskellä. Kirkko rakennettiin puusta Ruotsin intendenttikonttorin piirustusten mukaan, ja se valmistui vuonna 1803. Kirkko on tornillinen, erivartinen ristikirkko ja siinä on tilaa noin 1100 henkilölle ja se toimii myös tiekirkkona.

Exeterin tuomiokirkko on anglikaaninen katedraali Exeterin kaupungissa Devonissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Fallingwater on yhdysvaltalaisen arkkitehdin Frank Lloyd Wrightin Kaufmannin perheelle suunnittelema rakennus Pennsylvaniassa. Rakennuksen suunnitelmat valmistuivat vuonna 1935 ja se rakennettiin vuosina 1936-1939.

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46