Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/kuvat muissa wikeissä/54

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46

Vézelayn apottiluostari sijaitsee Yonnen departementissa Burgundin alueella Ranskassa. Apottiluostari on antanut nimensä myös luostaria ympäröivälle Vézelayn kunnalle. Luostari on perustettu noin vuonna 858. Vuonna 1979 apottiluostari liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon.

Walhalla on saksalaisten merkkihenkilöiden rintakuvia ja muistolaattoja sisältävä marmoritemppeli lähellä Regensburgin kaupunkia, Tonavan varrella, Saksan Baijerissa. Sen rakennutti Baijerin kuningas Ludvig I vuosina 1830–1842. Temppelin suunnittelusta vastasi saksalainen arkkitehti Leo von Klenze, ja sen esikuvana toimi Ateenan Parthenonin temppeli. Nimensä se sai skandinaavisen mytologian Valhallan mukaan.

Wartan jokisuiston kansallispuisto on kansallispuisto Lubuszin voivodikunnassa Puolassa. Puiston pinta-ala on noin 80 neliökilometriä ja se perustettiin vuonna 2001. Kansallispuisto sijaitsee Warta- ja Oderjokien yhtymäkohdassa, joka on tärkeä lintujen pesimis- ja talvehtimisseutu. Puistossa pesii muun muassa joutsenia, hanhia ja huitteja. Alueella on tavattu muun muassa ruisrääkkä, sarakerttunen, mustapyrstökuiri, kurki, kaulushaikara, pikkuhaikara, mustatiira ja merikotka. Kansallispuisto kuuluu Ramsar-sopimuksen suojelukohteisiin.

Warwickin linna on linnoitus Warwickin kaupungissa Englannissa. Ensimmäisen, vallihaudasta ja paaluvarustuksesta koostuneen linnoituksen tälle paikalle teki Vilhelm Valloittaja. Vuonna 1260 sen tilalle rakennettiin kivinen linnoitus. Vuodesta 1978 linna on kuulunut vahakabinetistaan tunnetulle Tussaud-yhtiölle, joka on kehittänyt siitä matkailunähtävyyden.

Washington-monumentti on Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin mukaan nimetty suuri obeliski Washington D.C.:ssä lähellä National Mallin länsipäätä. Obeliskin suunnitteli arkkitehti Robert Mills 1840-luvulla. Päätös monumentin rakentamisesta tehtiin jo vuonna 1783, mutta sen rakentaminen aloitettiin vasta vuonna 1848. Sisällissodan ja projektin talousvaikeuksien vuoksi monumentti saatiin lopulta valmiiksi 6. joulukuuta 1884. Virallisesti se avattiin vasta vuonna 1888. Monumentin kokonaismassa on noin 90 000 tonnia ja sen sivun pituus juurella on 16,764 metriä. 169,294 metriä korkea monumentti on edelleen maailman korkein kivirakennelma. Valmistuttuaan se oli muutaman vuoden ajan myös maailman korkein rakennus, kunnes Eiffelin torni valmistui vuonna 1889. Monumentti on Washington DC:n korkein rakennus. Vuodesta 1910 voimassa ollut laki kieltää yli 39,6 metrin korkuisten rakennusten rakentamisen kaupunkiin, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Washington National Cathedral on katedraali Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa. Se on maailman kuudenneksi ja Yhdysvaltain toiseksi suurin kirkkorakennus. Kirkko kuuluu Yhdysvaltain episkopaaliselle kirkolle.

Wat Arun on buddhalainen temppeli (wat), joka sijaitsee Bangkok Yain kaupunginosassa Bangkokissa Chao Phraya -joen läntisellä rannalla. Temppelin nimi täydellisenä kuuluu Wat Arunratchawararam Ratchaworamahavihara (วัดอรุณราชวรารามราชวรมหาวิหาร). Wat Arun on Bangkokin kuuluisin nähtävyys ja kaupungin tunnus.

Wat Benchamabophit Dusitvanaram on buddhalainen temppeli eli wat Bangkokissa, Thaimaassa.

Wat Phra Kaeo eli Smaragdibuddhan temppeli, viralliselta nimeltään Wat Phra Sri Rattana Satsadaram on yksi osa Thaimaan Bangkokissa sijaitsevasta Suuresta palatsista. Wat Phra Kaeon temppeli ja läheinen kuninkaallinen valtaistuinsali ovat Thaimaan merkittävimpiä rakennuksia. Itse Buddhan patsas, jonka mukaan temppeli on saanut nimensä, on vain 75 senttimetriä korkea, ja se on valmistettu jadesta. Thaimaalaiset uskovat, että niin kauan kun patsas on heidän hallussaan, Thaimaa on turvassa.

Wawelin katedraali on Wawel-kukkulalla Krakovassa sijaitseva roomalaiskatolinen katedraali, joka on Puolan kansalliskirkko. Nykyinen katedraali on kolmas paikalle rakennettu: ensimmäinen rakennettiin 1000-luvulla, toinen 1100-luvulla ja nykyisen rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla. Se on Krakovan arkkihiippakunnan tuomiokirkko.

Wawelin linna kuninkaanlinna Puolassa Krakovassa. Se on rakennettu Kasimir III Suuren aikana 1300-luvulla paikalle, jossa oli jo aiemmin ollut linna. Se on ollut Puolan kuninkaiden tärkein residenssi.

Wałbrzych [ˈvau̯bʐɨx] on kaupunki Lounais-Puolassa, Ala-Sleesian voivodikunnassa, noin 75 km Wrocławista lounaaseen. Vuonna 2015 siellä oli 116 691 asukasta. Wałbrzych on puolalaistettu väännös saksankielisestä metsälinnaa tarkoittavasta sanasta. Kaupungin historia alkaa 1100-luvulta. 1900-luvulla sinne rakennettiin suuret lasi- ja posliinitehtaat. Kaupunki välttyi toisen maailmansodan tuhoilta, joten siellä on enemmän historiallisia rakennuksia kuin monissa muissa samankokoisissa Puolan kaupungeissa.

WeeGee-talo on entinen Weilin+Göösin painotalo Ahertajantiellä Espoon Tapiolassa. Vuonna 1964 valmistuneen rakennuksen ja sen 1967 valmistuneen toisen vaiheen suunnitteli arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Vuonna 1974 valmistuneen laajennusosan suunnitteli Bertel Ekengren. Nykyään suojeltu rakennus toimii Suomen suurimpana näyttelykeskuksena. lähde? Näyttelykeskus avattiin kokonaisuudessaan yleisölle lokakuussa 2006. lähde?

Wellsin tuomiokirkko on anglikaaninen tuomiokirkko Wellsissä Somersetin kreivikunnassa Britanniassa.

Wembley Arena on sisähalli Lontoossa Englannissa. Rakennuksen toisella puolella sijaitsee Wembley Stadium. Wembley Arena on rakennettu vuoden 1934 Kansainyhteisön kisoja varten. Nykyisin rakennusta käytetään musiikki, urheilu -ja viihdetapahtumiin.

Westminster Abbey on goottilaistyylinen kirkko Westminsterissä Lontoossa. Kirkko on toiminut perinteisenä Englannin kuninkaallisten kruunajaisten ja hautajaisten paikkana. Westminster Abbey, Westminsterin palatsi ja St. Margaret's -kirkko muodostavat Unescon maailmanperintökohteen.

Westminsterin palatsi eli parlamenttitalo on paikka, jossa Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylä- ja alahuone kokoontuvat. Palatsi sijaitsee Lontoossa Thamesin pohjoisrannalla, Westminsterin kaupunginosassa. Sen lähistöllä Whitehall-kadun tuntumassa on muitakin hallintorakennuksia.

Westminsterin silta on Thames-joen ylittävä silta Lontoossa Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Silta yhdistää pohjoisella puolella olevan Westminsterin eteläpuolella olevaan Lambethin kaupunginosaan.

Wiesbaden on Hessenin osavaltion pääkaupunki läntisessä Saksassa. Se sijaitsee Reinjoen ja Taunusvuoriston välissä. Vuoden 2016 väestönlaskennassa siellä oli 277 619 asukasta. Suomessa Wiesbaden on saavuttanut julkisuutta autourheilija Nico Rosbergin kotikaupunkina. Hänen lisäkseen kaupungissa syntyneisiin lukeutuu muun muassa yhdysvaltalainen tennislegenda John McEnroe.

Wiki Loves Monuments (WLM) on vuosittain syyskuussa järjestettävä kansainvälinen valokuvauskilpailu. Sen järjestävät eri puolilla maailmaa olevat Wikimedia-yhteisön jäsenet yhteistyökumppaneineen. Osallistujat ottavat valokuvia paikallisista historiallisista monumenteista ja kulttuuriperintökohteista omilla alueillaan ja lataavat ne Wikimedia Commonsiin. Tapahtuman tavoitteena on tuoda esiin osallistuvien maiden kulttuuriperintökohteita ja kannustaa ihmisiä ottamaan kuvia monumenteista. Näitä avoimen lisenssin alaisia kuvia voidaan käyttää uudelleen, ei vain Wikipediassa, vaan kaikkialla.

Wilanówin palatsi on kuninkaallinen palatsi Varsovassa. Puolan kuningas Juhana III Sobieski rakennutti palatsin itselleen 1600-luvun lopulla Puolan saavutettua merkittäviä voittoja turkkilaisten armeijasta.

Windsorin linna sijaitsee Windsorissa Britanniassa, ja se toimii nykyään yhtenä Britannian monarkin virka-asuntona. Linna on antanut nimensä nykyiselle Windsorin hallitsijasuvulle. Linna on toiminut historiansa aikana monessa käyttötarkoituksessa, kuten kuninkaallisena residenssinä, puolustuslinnakkeena ja vankilana. Windsorin linnan tunnuskuvana on usein sen suuri, pyöreä torni, jossa sijaitsee nykyisin kuninkaallinen arkisto.

Winnenden on noin 27 000 asukkaan kaupunki eteläisessä Saksassa Baden-Württembergin osavaltiossa lähellä Stuttgartia. Kaupungin nimi juontuu keisari Fredrik I Barbarossan suosimasta aatelisesta nimeltä Gottfried von Schauenberg-Winnenden. Paikalla on ollut linna noin vuodesta 1200.

Wohlen bei Bern on kunta Sveitsissä Bernin kantonissa. Siellä on vajaat 10 000 vakinaista asukasta. Kunta kuuluu Bern-Mittellandin hallintoalueeseen.

Wrightin veljesten muistomerkki on muistomerkki Wrightin veljeksille. Muistomerkki sijaitsee Kill Devil Hillsin kylässä Pohjois-Carolinan osavaltiossa Amerikan Yhdysvalloissa. Muistomerkin rakentaminen aloitettiin vuonna 1930 ja se valmistui vuonna 1932. Muistomerkki on valmistettu graniitista. Muistomerkki on 18 metriä korkea. Muistomerkki pääsi vuonna 1966 National Register of Historic Places -rekisteriin. Muistomerkin lähellä sijaitsee Wrightin veljesten museo.

0 · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39 · 40 · 41 · 42 · 43 · 44 · 45 · 46