Wikiprojekti:Museoalan termitalkoot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aika ja paikka: keskiviikkona 25.5. 2016 klo 14-15.45 Siidan auditoriossa Inarissa

Järjestäjät: Suomen museoliitto ja Wikimedia Suomi, termitalkoot ovat Museopäivien 2016 oheisohjelma

Tavoitteet: Tavoitteena on kartoittaa, selvittää ja perehtyä museotyön termeihin, muun muassa tekijänoikeuksiin ja niitä lähellä olevia keskeisiin käsitteisiin museotyön kannalta. Tilaisuus pohjustaa Wikimedia Suomen ja Museoliiton myöhempää projektiyhteistyötä.

Työskentelytapa: Työskennellään pienryhmissä ja laaditaan luettelo sanoista

Vetäjät: Puheenjohtaja Heikki Kastemaa, Wikimedia Suomi ry ja kokoelmapäällikkö Minna Turtiainen, Gallen-Kallelan Museo ja Wikimedia Suomen hallituksen GLAM-vastaava

Osallistujat: Museopäivien osallistujat

Työprosessi: Aluksi määritellään pääalueet ja jakaudutaan ryhmiin, jotka määrittelevät termit. Termit voivat olla sanoja, lyhenteitä tai koodeja. Ne voivat olla sellaisia keskeisiä museoalan käsitteitä tai museoosi liittyviä aiheita, joista ei ole artikkelia suomenkielisessä Wikipediassa ("punaiset linkit") tai joita koskevat artikkelit kaipaavat parannusta ("siniset linkit"). Termit kirjoitetaan alla olevaan luetteloon. Jatketaan työskentelyä pareittain kirjoittamalla termien yleistajuiset, yksinkertaiset selitykset muutamalla sanalla. Lopuksi käydään läpi tulokset.

Pohdittavaa:

  • Wikipedia ei ole sanakirja (Wikisanakirja on sen sisarhanke), mutta tarkoituksena on koota termejä, aiheita ja ehdotuksia artikkeleiksi.
  • Wikimerkittävyys: "Aihe on wikimerkittävä, jos se aiheensa puolesta soveltuu Wikipediaan eli tyypillisesti jos aihe on yleisen tietokokoelman/tietosanakirjan sisällöksi soveltuva. Epäselvissä tilanteissa wikiyhteisö päättää aiheen wikimerkittävyydestä keskustelemalla ja viimeisenä keinona äänestämällä asiasta. Katso myös Merkittävyys.

"Punaiset linkit" - aiheet, joista ei ole artikkelia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Siniset linkit" - artikkelit, jotka ovat tynkiä tai joku sen osa kaipaa parantamista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Wikipediassa artikkeli on tynkä, jos se on vain lyhyt johdanto aiheeseen ja siitä olisi enemmänkin oleellista kerrottavaa."

Lähdeaineistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Häyhä, Heikki, Jantunen, Sari & Paaskoski, Leena: Merkitysanalyysimenetelmä. Suomen museoliiton julkaisuja 64. Suomen museoliitto 2015.