Wikipedia:Botit/pyynnöt

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Tällä sivulla voi pyytää botteja tekemään muokkauksia. Tällä sivulla voi myös pohtia ja kehitellä uusia bottien toimintoja. Ole hyvä ja lisää pyyntö sivun loppuun. Jos pyytämäsi muutos ei perustu selvästi Wikipedian käytäntöihin tai tyylioppaaseen tai ole muuten itsestään selvä, liitäthän aina mukaan linkin keskusteluun, jossa muutoksesta on sovittu.

Lisää uusi pyyntö tästä

jotkut -> jotkin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun viitataan johonkin asiaan, niin jotkut -> jotkin. Esimerkiksi "jotkut vinokkaat", "jotkut ilmiöt" => "jotkin vinokkaat", "jotkin ilmiöt". Toisaalta joissain tapauksissa "jotkin" kannattaisi korvata esim. sanoilla "osa", "moni", "harva"... tai ottaa kokonaan pois. Tämä jouduttaisiin tekemään AWB:llä avusteisesti tapaus kerrallaan. Jos joku todellinen kielenhuoltaja jaksaisi! :-) --Hartz (keskustelu) 1. toukokuuta 2014 kello 20.09 (EEST)

Tuskin tuo on niin keskeinen tai suoraviivainenkaan kielenhuoltotehtävä, että siihen kannattaisi robotilla lähteä. On sellainen suositus kyllä olemassa, että joku olisi ihmistarkoitteinen ja jokin ei, mutta käytännössä ne menevät aivan kirjakielessäkin paljon päällekkäin etenkin taivutusmuodoissa (ks. tarkemmin vaikka VISK §748). Turhaa työtä yrittää pakottaa noita tuohon muottiin. --Jmk (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 11.28 (EEST)
Mainittakoon jutut v. 2012 Kielikellossa ja Kielitohtorissa. Lainaus edellisestä: Muussa kuin itsenäisessä käytössä joku voi nominatiivissa ja yksikön genetiivissä viitata sekä ihmiseen että muuhun kuin ihmiseen. Vaihtelu on tavallista ja yleiskieleenkin sopivaa. Esimerkkilauseina mm. Kilpailutuksessa on mukana myös joku ruotsalainen yritys. Voit voittaa jonkun näistä palkinnoista. – Kielenhuollon kannan ollessa tämä ei ole aihetta lähteä Wikipediassa suurella tohinalla runnomaan näitä jokin-muotoon. Se olisi iso ja tarpeeton urakka ja vieläpä jatkuva, koska uudessa tekstissä luontevasti kuitenkin tulisi lisää näitä joku-muotoja. --Jmk (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 11.40 (EEST)
Voisi varmaan kirjata johonkin sellaisen käytännön, ettei botteja käytettäisi kielenhuoltoon sellaisissa tapauksissa, joissa jokin muoto on pelkästään vähemmän suositeltava, mutta ei varsinaisesti virheellinen. On yleisesti melko turhaa hommaa "korjata" tuollaisia, ja se johtaa todennäköisesti omituisen tekstin synnyttämiseen, jos sana/ilmaus esiintyykin jossain toisessa merkityksessä. Kannattaisi keskittyä käyttämään botteja lähinnä kirjoitusvirheiden korjaamiseen, jos niillä halutaan artikkelien kieltä parantaa. --Risukarhi (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 12.23 (EEST)
Tämän sivun alussa lukee jo näin: Jos pyytämäsi muutos ei perustu selvästi Wikipedian käytäntöihin tai tyylioppaaseen tai ole muuten itsestään selvä, liitäthän aina mukaan linkin keskusteluun, jossa muutoksesta on sovittu. Tämä koskee juuri tämmöisiä jokin/jotkin-tyyppisiä "ehkä vähän suositeltavampi näin" -tapauksia: keskustelu ensin, bottipyyntö vasta sitten, jos keskustelussa on asiasta sovittu. Ohje on, mutta lukeeko bottipyynnön tekijä ohjetta, on sitten eri asia. --Jmk (keskustelu) 3. kesäkuuta 2014 kello 13.08 (EEST)
...ja vaikka pyynnön tekijä lukisikin ohjeen, niin tuota "ei ole muuten itsestään selvä" voi aina tulkita oman makunsa mukaan. Joillekin on kaikki niin kovin itsestään selvää. --Risukarhi (keskustelu) 8. kesäkuuta 2014 kello 01.14 (EEST)

tämä artikkeli -mallineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käydyn keskustelun perusteella voisiko joku botilla poistaa kaikki tämä artikkeli -mallineet luokasta sotilasyksiköt ja sen alaluokista . Näissä yhteyksissä on sopimatonta ja peräti haitallista käyttää TA mallinetta.--Phiitola (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 11.12 (EEST)

Ei varmaan kannata bottia virittää tähän. Kaikista ei ainakaan voi edes poistaa, esim. Yhtymä. En jaksanut katsoa montako noita mahdollisesti olisi. --Stryn (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 11.18 (EEST)
No jos tuon yläluokan jättää pois niin ei pitäisi olla enää liiaksi normaalikieleen rinnastuvia termejä, mutta hoidellaanpa sitten käsin. Kun on tuota harjoitusta tullut näihin yhteistökorjauksiin jo aiemmin.--Phiitola (keskustelu) 20. toukokuuta 2014 kello 11.27 (EEST)

Ferdinand II:n linkitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirsin artikkelin Ferdinand II nimelle Ferdinand II (keisari). Korjattavia linkkejä olisi viitisenkymmentä eikä tähän aikaan yöstä jaksa lähteä käsin huhkimaan. Pikaisen arvioini mukaan kaikki linkit kuuluisivat keisari-artikkeliin, eli botin voisi huoletta laittaa asialle. --Risukarhi (keskustelu) 8. kesäkuuta 2014 kello 01.03 (EEST)

Tähän liittyen: Teit vanhan ohjauksen päälle täsmennyssivun Maaliskuun vallankumous, johon osoittaa kolmisenkymmentä linkkiä. Haetaankohan niissä kaikissa artikkelia Helmikuun vallankumous? Jos kyllä, niin nämäkin voisi samalla korjata osoittamaan oikeaan paikkaan. Varmaan tässä tapauksessa linkit tulee korjata tyyliin [[Maaliskuun vallankumous]] -> [[Helmikuun vallankumous|Maaliskuun vallankumous]]. 85.194.253.105 8. kesäkuuta 2014 kello 09.55 (EEST)
Itse asiassa ne voisi samantien korjata suoraan muotoon [[Helmikuun vallankumous]]. Helmikuun vallankumouksen kutsuminen maaliskuun vallankumoukseksi ei mielestäni ole edes tarpeen, kun ensimmäinen nimitys on ihan vakiintunut suomalaisissakin yhteyksissä. Jos korjaisin noita käsin, muuttaisin ne luultavasti juuri tuollaisiksi. --Risukarhi (keskustelu) 8. kesäkuuta 2014 kello 12.07 (EEST)
Muistelin koulussa opetetun noiden olevan täysin samanarvoisia rinnakkaisnimityksiä. Tästä ajatus, että olisi parempi säilyttää linkitetty teksti alkuperäisessä muodossaan. En silti vastusta, jos linkitetty teksti halutaan samalla muuttaa samaan muotoon kuin linkitetty artikkeli. Ehkä jopa selkeämpi niin. 85.194.253.105 8. kesäkuuta 2014 kello 12.34 (EEST)
Kaikki linkit eivät osoita keisariin, mutta ne pystyy korjaamaan puoliautomaattisella solve_disambiguation-skriptillä. Korjaan nyt. --Silvonen (keskustelu) 8. kesäkuuta 2014 kello 11.27 (EEST)
Yes check.svg Tehty artikkeleissa. --Silvonen (keskustelu) 8. kesäkuuta 2014 kello 11.57 (EEST)

Palkintoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytiin keskustelu aiheesta ja nämä luokat pitäisi siirtää muotoon X-palkinnon saajat:

Luokka:Annie-palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:BAFTA-palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:César-palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:Eisner-palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:Daytime Emmy -palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:Primetime Emmy -palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:Golden Globe -palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:Jussi-palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:Matti Äyräpään palkinnon voittajat Luokka:Oscar-palkinnon voittaneet henkilöt Luokka:Parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscar-palkinnon saaneet henkilöt Luokka:Parhaan miespääosan Oscar-palkinnon saaneet henkilöt Luokka:Parhaan naispääosan Oscar-palkinnon voittajat Luokka:Parhaan ohjauksen Oscar-palkinnon voittaneet Luokka:Parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon saaneet henkilöt Luokka:Tony-palkinnon voittaneet henkilöt

Ja Luokka:Oscar-voittajat muotoon Oscar-palkitut--Filmi50 (keskustelu) 10. kesäkuuta 2014 kello 13.41 (EEST)

Lisätään vielä linkki keskusteluun. --Silvonen (keskustelu) 10. kesäkuuta 2014 kello 13.49 (EEST)
Tästä löytynee lisää. Voiko muuten saaja viitata myös elottomaan? Jos voi, niin eikö mieluiten kannattaisi jättää näissä sana 'henkilöt' paikalleen (= X-palkinnon saaneet henkilöt)? Muutoinhan saattaa syntyä sekaluokkia, joihin on luokiteltu sekä henkilöitä että teoksia (vrt. "Oscar-palkinnon saajat" ja "Oscar-palkinnon saaneet henkilöt"). Vielä lopuksi: ovatko nämä urheilupalkinnolla palkitut voittajia vai saajia? 85.194.253.105 10. kesäkuuta 2014 kello 15.15 (EEST) --- EDIT: Linkit korjattu. 85.194.253.105 19. heinäkuuta 2014 kello 22.30 (EEST)
Jätin nyt vielä tästä saaja-asiasta kysymyksen Kahvihuoneeseen. 85.194.253.105 19. heinäkuuta 2014 kello 22.30 (EEST)

Ja vielä nämä muotoon X-palkitut Yt: --Filmi50 (keskustelu) 10. kesäkuuta 2014 kello 14.32 (EEST)

Luokka:Oscar-palkinnon voittaneet elokuvat Luokka:Oscar-palkinnon voittaneet kappaleet Luokka:BAFTA Film Award -palkinnon voittaneet elokuvat Luokka:Primetime Emmy -palkinnon voittaneet ohjelmat Luokka:Golden Globe -palkinnon voittaneet elokuvat Luokka:Golden Globe -palkinnon voittaneet kappaleet Luokka:Golden Globe -palkinnon voittaneet televisiosarjat Luokka:Jussi-palkinnon voittaneet elokuvat Luokka:Kultainen palmu -palkinnon voittaneet elokuvat Luokka:Kultainen leijona -palkinnon voittaneet elokuvat


Znak A-14.svg Tekemässä... tähän voi mennä tovi. --Juusohe!? 19. heinäkuuta 2014 kello 18.22 (EEST)

Yes check.svg Tehty (yht. 2390 muokkausta). Siirroista jääneet turhat sivut pitää vielä poistaa syyllä L2, joku ylläpitäjä voinee tehdä tämän. --Juusohe!? 19. heinäkuuta 2014 kello 20.48 (EEST)

%-merkit prosenteiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heips, 0-100% tai 0-100 % kai voisi kirjoittaa auki esim. "59 prosenttia". Kai tällaisen tekstinkorvausbotin joku osaisi kirjoittaa tai onnistuu varmaan AWB:lläkin? Pitäisi varmaan skipata taulukot ja mallineet, joissa saatetaan käyttää lyhyempää %-merkkiä. Olisiko siitä sitten mitään hyötyä? Leipätekstissä kai olisi hyvä kirjoittaa %-merkki auki ja muistaa välilyönti luvun jälkeen. Tuli vain mieleeni tällainen idea. --Hartz (keskustelu) 14. kesäkuuta 2014 kello 23.20 (EEST)

En kannata bottiajoa, joskus on mielestäni ihan perusteltua käyttää prosenttimerkkiä leipätekstinkin seassa, kun luetellaan tiuhaan prosenttilukuja. – Haltiamieli 15. kesäkuuta 2014 kello 02.51 (EEST)
X mark.svg Ei tehty. Prosenttimerkin käyttäminen yhdyssanoissa ja johdoksissa (tilavuus-%, %-osuus, %:inen, %-yksikkö jne.) ei ole suositeltavaa leipätekstissä (ks. esim. Kielikello 2/2006), mutta muuten sen käytössä ei ole mitään ongelmaa Kielitoimiston suositusten kannalta. Nämä ideat kannattaisi ihan oikeasti ensin testata kahvihuoneessa ja tulla sitten tänne valmiin pyynnön kanssa, jos konsensus löytyy. --Silvonen (keskustelu) 15. kesäkuuta 2014 kello 06.41 (EEST)
Luulen, että syy tähän botti-intoiluun on se, että wikisanakirjassa tehdään hurjasti muokkauksia boteilla ja erilaisilla mallineilla, jotka tuottavat kaikenlaista automaattista taivutustaulukkoa, sanaluokkia ja sen sellaista. Kun sellaiseen koneistettuun maailmaan tottuu, niin varmaankin ajatusmaailma kantautuu myös tänne. --Pxos (keskustelu) 15. kesäkuuta 2014 kello 17.00 (EEST)
Täälläkin pystyttäisiin/pitäisi tehdä kaikenlaista boteilla. Suurin syy sille, että ei tehdä on se, että ei ole hirveästi jengiä jotka juttuja automatisoisi joten ollaan oltu sitten ilman tai tehty käsin. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2014 kello 17.30 (EEST)
Jep, lisää botinpiiskaajia tarvittaisiin. Tarpeettomia muutoksia ei tosin kannata tehdä botilla eikä käsin. --Silvonen (keskustelu) 15. kesäkuuta 2014 kello 18.52 (EEST)

Turha malline pois[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallinteen {{Korjattava/Kuvitus}} voisi poistaa turhana artikkeleista--Musamies (keskustelu) 23. kesäkuuta 2014 kello 15.52 (EEST)

Miksi se on turha? Käytössä kuitenkin monessa artikkelissa, joten parempi keskustella jossain ensin. Huomioithan tämän sivun yläosassa olevan tekstin: "Jos pyytämäsi muutos ei perustu selvästi Wikipedian käytäntöihin tai tyylioppaaseen tai ole muuten itsestään selvä, liitäthän aina mukaan linkin keskusteluun, jossa muutoksesta on sovittu." Terveisin, --Stryn (keskustelu) 23. kesäkuuta 2014 kello 16.52 (EEST)

Luokka:Kolmiolääkkeet -> Luokka:PKV-lääkkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokka:Kolmiolääkkeet -> Luokka:PKV-lääkkeet. Keskustelua löytyy sivulta Keskustelu luokasta:Kolmiolääkkeet. Styroks jo kauan aikaa sitten kirjoittanut asiasta keskustelusivulle. Kannatan siirtoa ja siihen botti olisi paras. --Hartz (keskustelu) 7. heinäkuuta 2014 kello 21.52 (EEST)

Kannatan kyllä siirtoa, mutta luokan nimen tulisi olla aukikirjoitettu eli tässä varmaankin Luokka:Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet. --Pitke (keskustelu) 7. heinäkuuta 2014 kello 23.40 (EEST)
Eikö tuo ole liian pitkä muoto? Lyhenne PKV on vakiintunut, varmaankin siksi, että se on niin paljon lyhyempi. Luokkasivulla voidaan kirjoittaa auki ja linkittää artikkeliin PKV-lääkkeet. --Hartz (keskustelu) 8. heinäkuuta 2014 kello 11.03 (EEST)

coor title dms -mallineen korvaaminen Coord-mallineella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voisiko korvata coor title dms -mallinetta käyttävät sivut käyttämään Coord-mallinetta? Coord-mallineen käyttö toisi sen sivun Toiminnot:nearby -listalle. Tässä on esimerkki muutoksesta. --Josutus (keskustelu) 17. heinäkuuta 2014 kello 13.07 (EEST)

Nearby-listauksen ongelma retkesi Coord-mallineen muokkauksella. --Josutus (keskustelu) 18. heinäkuuta 2014 kello 13.37 (EEST)

Koordinaatit otsikkoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitaten kahvihuonekeskusteluun Useilta artikkeleilta uupuu ensisijainen koordinaattitieto: Catscanilla katsottuna löytyy 174 sivua, joilla on sekä malline {{Silta}} että {{Coord}}. Onnistuisiko botilla että näissä lisättäisiin coord-mallineeseen se "display=title,inline"? Varmaan pitäisi olla vielä ehtona, että artikkelissa on vain yksi koordinaattimalline (en tiedä onko joissain silta-artikkeleissa useita, mutta jos on niin botti ei voi tietää mikä on ensisijainen). --Jmk (keskustelu) 6. elokuuta 2014 kello 14.09 (EEST)

Luokka:Vysšaja Liga -seurat → Luokka:VHL-seurat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseinen luokka pitäisi nimetä uudelleen ja siirtää samalla artikkelit sinne. Koko luokka tarttisi myös siirtää luokkaan Luokka:VHL. Vysšaja Liga on nimittäin ollut jo useamman vuoden VHL. --Vnnen (keskustelu) 3. syyskuuta 2014 kello 16.46 (EEST)

Metasivujen siirto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkoituksena olisi poistaa metasivut, jotka ovat käytössä lähinnä mallineiden ohjeina. Niitä on vielä jokunen sata. Ainoa järkevä tapa nähdäkseni on siirtää metasivut nykymuotoon mallineen alasivulle ohje. Näin säilyy sivujen historia. Siirron jälkeen sivujen sisältöä tulee muokata, jotta ohje näkyisi. Tämä muokkaus on usein varsin uniikki, joten sitä ei kaiketi voi tehdä botilla.

Siirto olisi siis nimeltä "Metasivu:Malline:Mallineennimi" nimelle "Malline:Mallineennimi/ohje" Ainakin AWB:llä siirto vaatii yp-oikeudet, niin en voi tehdä itse. En tiedä esim. Pywikibot:ista vaatiiko ja onnistuisiko sillä näppärämmin, kun en ole käyttänyt.

Mahdollisia tapoja olisi joko siirtää kaikki kerralla, jolloin tarvittaisiin vain yksi botti ajo mutta ohjeet olisivat poissa näkyvistä kunnes ne on muokattu. Toinen olisi tehdä vaikkapa parikymmentä kerrallaan. Käsin olen jo osan siirtynyt mutta se on hidasta. Onko kiinnostuneita? --Usp (keskustelu) 4. syyskuuta 2014 kello 15.54 (EEST)

Onnistuuko edes AWB:llä? En ainakaan itse löytänyt mitään siirtämiseen viittaavaa... Toki botilla olisi paljon kätevämpää kuin käsin. --Stryn (keskustelu) 4. syyskuuta 2014 kello 17.43 (EEST)
Sain Pywikibotin toimimaan ja sillä voi siirtää ilman yp-oikeuksia. Joten sikäli pyyntö on käsitelty. --Usp (keskustelu) 5. syyskuuta 2014 kello 22.01 (EEST)

Toimimattomat commons-linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia:Kahvihuone_(tekniikka)#Toimimattomat_commons-linkit. En tunne asiaa tarkemmin, mutta kysymykseeni vastattiin, että voisi ajaa botilla listan toimimattomista linkeistä. Juuri nyt en luultavasti ehtisi itse tehdä ao. listalle mitään, joten mahdollinen korjaaminen jäisi muille. Niin kuin vastauksessa arveltiin, niin jotkut ehkä korjautuisivat jos Malline:Commons korvattaisiin mallineella Malline:Commonscat. Osassa kuitenkin voi olla syynä myös, että artikkelin nimi meillä on eri kuin commons-luokan nimi, mikä vaatisi manuaalisen etsimisen. Siksi voi olla että vaikka nämä voikin etsiä botilla, niin korvaamista ei kannata tehdä botilla, koska osasta tapauksia se tuottaisi toimivan linkin (ei ole sivua mutta on samanniminen luokka) mutta osassa ei (luokka on eri nimellä kuin sivu meillä, vaikka aihe onkin sama). Mutta listaus kannattaa ehkä tehdä, jos arvellaan, että joku ehtii tehdä sille jotain.--Urjanhai (keskustelu) 7. syyskuuta 2014 kello 09.10 (EEST)

Tai riippuu kai määrästäkin, paljonko noita olisi.--Urjanhai (keskustelu) 7. syyskuuta 2014 kello 09.13 (EEST)

Luokka:Tiedusteluorganisaatiot -> Luokka:Tiedustelupalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokka:Tiedusteluorganisaatiot -> Luokka:Tiedustelupalvelut

Myös:

  • Luokka:Neuvostoliiton tiedusteluorganisaatiot‎ -> Luokka:Neuvostoliiton tiedustelupalvelut
  • Luokka:Ranskan tiedustelupalvelut‎ -> Luokka:Ranskan tiedustelupalvelut
  • Luokka:Saksan tiedusteluorganisaatiot‎ -> Luokka:Saksan tiedustelupalvelut
  • Luokka:Suomen tiedusteluorganisaatiot‎ -> Luokka:Suomen tiedustelupalvelut
  • Luokka:Venäjän tiedusteluorganisaatiot‎ -> Luokka:Venäjän tiedustelupalvelut
  • Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan tiedusteluorganisaatiot‎ -> Luokka:Yhdistyneen kuningaskunnan tiedustelupalvelut
  • Luokka:Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatiot‎ -> Luokka:Yhdysvaltain tiedustelupalvelut
  • Luokka:Natsi-Saksan tiedusteluorganisaatiot -> Luokka:Natsi-Saksan tiedustelupalvelut

Syy: Nämä eivät ole järjestöjä, ks. tiedustelupalvelu. --Dodi 8238 (keskustelu) 17. syyskuuta 2014 kello 21.46 (EEST)