Voltron: Defender of the Universe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voltron: Defender of the Universe
Tyyli Anime, seikkailu, toiminta, sci-fi, mecha
Kestoaika 23 min
Pääosissa Jack Angel
Michael Bell
Peter Cullen
Neil Ross
B. J. Ward
Lennie Weinrib
Alkuperämaa  Yhdysvallat
 Japani
Alkuperäiskieli japani
englanti
Verkko Yhdysvallat Syndikointi
Esitetty 10. syyskuuta 1984 – 18. marraskuuta 1985
Tuotantokausia 3
Jaksoja 124
Tuotanto
Tuottaja(t) Steve Sterling
Vastaava(t) tuottaja(t) Peter Keefe
Käsikirjoittaja(t) James Brewer
Howard Albrecht
Colslough Johnson
Stan Oliver
Jack Paritz
Michael Walker
Sol Weinstein
Tuotantoyhtiö(t) World Events Productions
Toei Animation
Aiheesta muualla
IMDb

Voltron: Defender of the Universe on yhdysvaltalais-japanilainen 124-osainen animesarja, jota esitettiin Yhdysvalloissa vuosina 1984–1985.[1] Sarja perustuu japanilaisiin animesarjoihin Beast King GoLion ja Armored Fleet Dairugger XV. Sarja nousi erittäin suosituksi Yhdysvalloissa 1980-luvulla.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja kertoo universumin mahtavimmasta robotista Voltronista, joka ajoi universumin pahat roistot pois. Rauhan laskeutuessa Maassa luotiin uusi liitto, joka turvaisi universumin rauhan Voltronin avulla pidemmän aikaa. Pian uusi uhka kuitenkin ilmaantui linnunradalle nimeltä Kuningas Zarkon, jonka johdolla he onnistuivat pääsemään eroon Voltronista, kun noita Haggar onnistui erottamaan Voltronin viiteen osaan. Maan perustaman liiton johtajat lähettivät uudet avaruusseikkailijat etsimään Voltronin viisi osaa. Viisikko löytää pian tiensä kuningas Zarkonin kautta kuningatar Alloran ja Coranin luokse, jossa Voltronia on pidetty piilossa. Viisikko saa lopulta käsiinsä leijonan näköiset robotit, jotka yhdistettynä erikoisavaimella saa aikaan Voltronin. Viisikko käy taistoon kuningas Zarkania ja hänen poikaansa Lotoria vastaan ja suojellakseen universumia ja Arus-planeettaa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Komentaja Keith Kogane on Voltron Forcen ryhmänjohtaja, joka pitää yllään punavalkoista asua. Hän ohjaa mustaa leijonaa, joka muodostaa Voltronin pään ja kehon. Keith on hiljainen ja viettää paljon aikaa miettien uusia strategisia päätöksiä. Myöhemmin hän siirsi hetken aikaa vastuun Mustan leijonan ohjaamisesta Danielille.
  • Lance on Voltron Force -ryhmän kakkosmies, joka on pukeutunut sinivalkoiseen asuun ja ohjaa punaista leijonaa, joka muodostaa Voltronin oikean käden. Hän on jäntevä ja viekas, joka vitsailee ja kiusoittelee muita tilaisuuden tullen. Lance on naistenmies ja loistava pilootti.
  • Pidge on Voltron Force -ryhmän pienin, mutta älykkäin jäsen. Hän pukeutuu vihreänvalkoiseen asuun ja ohjaa vihreää leijonaa, joka muodostaa Voltronin vasemman käden. Pidge on kotoisin Balto planeetalta, joka tuhoutui Kuningas Zarkonin ammuttua sen palasiksi ydinohjuksilla. Pidge valmistui akatemiasta hyvin nuorena ja on erikoistunut tieteeseen. Hän on myös muiden jäsenten tavoin loistava kamppailulajien taitaja. Pidgellä on kaksoisveli Chip, joka on Vehicle Voltron Air Team -ryhmän jäsen.
  • Sven oli alun perin Voltron Force -ryhmän kakkosmies. Hän pukeutui mustavalkoiseen asuun ja ohjasi sinistä leijonaa, joka muodosti Voltronin oikean jalan. Norjalainen Sven kuitenkin haavoittui pahasti noita Haggarin hyökättyä hänen kimppuunsa hirviön avulla. Sven lähetettiin Ebb-planeetalle toipumaan, mutta joutui Lotorin vangiksi, joka oli hyökännyt joukkoineen planeetalle. Sven oli tarkoitus siirtää toiselle planeetalle, mutta hänen aluksensa törmäsi vahingossa Doom-planeetalle, jossa hän karkasi ja jäi elämään erakkona luolissa.
  • Hunk on Voltron Force -ryhmän lihakset. Hän pukeutuu oranssinvalkoiseen asuun ja ohjaa keltaista leijonaa, joka muodostaa Voltronin vasemman jalan.
  • Kuningatar Allura on Arus-planeetalla sijaitsevan Altair kuningaskunnan hallitsija. Hänen isänsä oli kuningas Alfor. Svenin loukkaantuessa pahasti Allura päätti ottaa hänen paikkansa sinisen leijonan piloottina. Hän pukeutuu pinkinvalkoiseen asuun. Allura on hieman naiivi, mutta erittäin vahvatahtoinen nainen. Hänen palatsissaan läheisimmät henkilöt ovat Voltron Force -ryhmän lisäksi neuvonantaja Coran ja sisäkkö.
  • Kuningas Zarkon on Lion Force Voltronien päävihollinen, joka asustaa Doom-planeetalla. Hän on Drule imperiumin hallitsija. Zarkon syyttää usein muita epäonnistumisistaan, erityisesti uskollisimpia alaisiaan noita Haggaria ja komentaja Yurakia.
  • Haggar on Kuningas Zarkonin läheisin alainen. Hän käyttää mustaa taikaa ja luo usein kaikki kuningas Zarkon lähettämät pedot Voltronin kimppuun. Haggar oli aikaisemmin onnistunut erottamaan Voltronin viiteen osaan, mutta joutui kohtaamaan uudelleen vanhan vihollisensa.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Neil Ross  Keith Kogane, Pidge  
 Michael Bell  Lance, Sven  
 Lennie Weinrib  Hunk, Lotor  
 B. J. Ward  Kuningatar Allura, noita Haggar  
 Jack Angel  Kuningas Zarkon, komentaja Yurak, Mogor  
 Peter Cullen  Kertoja, Coran, kuningas Alfor, komentaja Hawk, sivuäänet  

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard Magazine listasi vuonna 2001 Voltronin sijalle kolmekymmentä laatimassaan kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalle.[3]

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charlton Comics julkaisi vuonna 1985 sarjaan pohjautuvan minisarjakuvan, jonka käsikirjoittivat Henry Vogel ja Mark Lerer.[4]

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pohjalta julkaistiin videopeli Voltron: Defender of the Universe vuonna 2011 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Peliin oli otettu kuvamateriaalia televisiosarjasta välianimaatioita varten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Voltron: Defender of the Universe epguides.com Viitattu 28.4.2012 (englanniksi)
  2. Peter Keefe, Creator of Cartoon ‘Voltron,’ Dies at 57 The New York Times 11.6.2010 Viitattu 28.4.2012 (englanniksi)
  3. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. syyskuu 2001. Arkistoitu 3.9.2020. Viitattu 30.4.2012. (englanniksi)
  4. Voltron comics.org Viitattu 29.4.2012 (englanniksi)