Neil Ross

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neil Ross
Neil Ross vuonna 2011.
Neil Ross vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt31. joulukuuta 1944 (ikä 79)
Lontoo
Näyttelijä
Taiteilijanimet Neal Ross
Neilson Ross
Aktiivisena 1980–
Merkittävät roolit Keith Kogane ja Pidge
(Voltron: Defender of the Universe)
Buzzer
(Action Force)
John Rambo
(Rambo ja vapauden voimat)
Vihreä Menninkäinen
(Hämähäkkimies)
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Neil Ross (s. 31. joulukuuta 1944 Lontoo, Englanti) on englantilais-yhdysvaltalainen ääninäyttelijä ja entinen DJ, joka muun muassa toimi Vihreän Menninkäisen äänenä 1990-luvun Hämähäkkimies-animaatiosarjassa, sekä vuonna 1986 John Rambon äänenä samannimisessä animaatiosarjassa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ross syntyi Lontoossa, Englannissa, josta hän muutti hyvin nuorena Montrealiin, Kanadaan. Ollessaan 12-vuotias Rossin perhe muutti tällä kertaa Yhdysvaltoihin Long Beachiin, Kaliforniaan. Perhe muutti vielä San Diegoon, jossa Ross alkoi kuuntelemaan KFWB radiokanavaa ja halusi tämän seurauksena tulla vanhempana DJ:ksi.

Opiskelunsa päätyttyä hän alkoi työskentelemään radion parissa, joista ensimmäinen oli Salt Lake Cityssä, Utahissa, KMUR-niminen radioasema. Tämän jälkeen Ross siirtyi työskentelemään Honoluluun KORL-, KGMB- ja KKUA-radioasemille ennen palaamistaan takaisin San Diegoon vuonna 1969 työskennelläkseen KCBQ:lle. Hän teki myös DJ:n työtä San Franciscossa ja Los Angelesissa aina vuoteen 1985 asti.

Ross asuu Los Angelesissa vaimonsa ja tyttärensä kanssa. Hän harrastaa myös sukeltamista.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyttelemisen pariin Ross päätyi 1970-luvun lopulla muutettuaan Los Angelesiin. Hän teki ensimmäisen ääniroolinsa animaatiosarjaan Richie Rich vuonna 1980, jossa Ross toimi myyntimiehen äänenä. Hänellä on myös kyky puhua lähes millä tahansa aksentilla. Ross teki uransa alkuvaiheessa muutamia äänirooleja Hanna-Barberan tuottamiin sarjoihin, kuten Smurffeihin ja Pac-Maniin. Hän oli mukana myös 1980-luvun suosituissa animaatiosarjoissa The Transformers ja Action Force. Lisäksi Ross oli vuonna 1989 X-Men: Pryde of the X-Men -televisiospeliaalissa Wolverinen äänenä. 1990-luvulla Ross muistetaan parhaiten Hämähäkkimies-animaatiosarjasta Vihreän Menninkäisen äänenä. Sarja oli samalla hänen kolmas Hämähäkkimies-aiheinen animaatiosarja. Ross muun muassa toimi aikaisemmin Norman Osbornin äänenä 1980-luvun Hämähäkkimies-animaatiosarjassa.

Ross on tehnyt myös äänityötä radion ja televisiomainosten parissa ollen muun muassa Wal-Martin, AT&T:n, Volkswagenin, Coca-Colan, Mattelin, Goodyearin, Lexusin, Disneyn mainoksissa mainosäänenä. Lisäksi hänen ääntään on kuultu CBS:n, NBC:n, ABC:n, TBS:n ja Fox Kidsin kertojaäänenä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]