Virtuaaliassistentti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virtuaaliassistentti (engl. Virtual assistant, lyh. VA) on yksi internet-ajan mukanaan tuomista ammattinimikkeistä. Nimikkeessä oleva virtuaalinen-sana viittaa siihen, että työ tehdään assistentin toimipisteestä käsin tietotekniikkaa hyödyntäen.

Virtuaaliassistentin ydintehtävä on avustaa asiakastaan erilaisten rutiinien hoitamisessa. Monet virtuaaliassistentit ovat kuitenkin erikoistuneet johonkin erityisalaan, kuten tiedottamiseen, markkinointiin, kansainvälistymiseen tai kotisivujen ylläpitoon.

Virtuaaliassistentiksi ryhtyvällä henkilöllä on yleensä työkokemusta erilaisista toimistoalan töistä, kuten laskutuksesta, kirjanpidosta, tiedottamisesta, matkajärjestelyistä, vienti- ja tuontitoiminnoista tai markkinointiassistentin tai toimistosihteerin töistä. Osa virtuaaliassistenteista toimii yrittäjämäisesti tarjoten osaamistaan ostopalveluna, osa virtuaaliassistenttipalveluihin erikoistuneen yrityksen kautta, kuten Zirtual Yhdysvalloissa. Virtuaaliassistentti eroaa sekä omasta työntekijästä että vuokratyöntekijästä, sillä virtuaaliassistentit toimivat itsenäisesti määrittäen omat palkkionsa, toimintatapansa ja työaikansa. Virtuaaliassistentit huolehtivat itse lakisääteisistä ilmoituksista, veroista ja työnantajamaksuista tai vaihtoehtoisesti heidän palveluyritys hoitaa nämä heidän puolestaan.

Virtuaaliassistentin ja asiakkaan välinen työsuhde kestää useita vuosia. Virtuaaliassistentin käyttäminen on joustavaa: asiakkaalla on jatkuvasti käytettävissään tuttu assistentti, mutta asiakas maksaa vain toteutuneista toimeksiannoista säästäen muun muassa tila- ja laitehankinnoissa sekä työnantajakuluissa. Toisaalta, erikoisosaamista varten virtuaaliassistentteja on mahdollista rekrytoida vain tiettyjä tarkoin määriteltyjä tehtäviä varten. Vaikka asiakasyrityksen koko ei ole rajoite, niin virtuaaliassistentteja käyttävät yleisimmin yksinyrittäjät sekä pienet ja keskisuuret yritykset, sillä niissä ei ole aina mahdollisuutta palkata useita eri (toimisto)alojen osaajia.

Virtuaaliassistenttien pioneerinä pidetään yhdysvaltalaista Stacy Briceä, joka vuonna 1997 perusti yrityksensä AssistU.[1] Suomessa toimii useita virtuaaliassitenttiyrityksiä, joista ensimmäinen on vuonna 2003 tamperelaisten verkostosihteerien perustama Moniverso. Muita palveluntarjoajia ovat esimerkiksi Virta Virtuaalitoimisto, Taskforce, MyAgent.fi, OmaSihteeri.fi ja Wannadon virtuaali-ja läsnätyötä tarpeen mukaan yhdistelevä assarikauppa.fi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]