Vigilia (Rahmaninov)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vigilia op. 37 on Sergei Rahmaninovin kuoroteos vuodelta 1915. Teos kuuluu vuosille 1880–1917 osuneeseen venäläisen kuoromusiikin renessanssiin muun muassa Pjotr Tšaikovskin ja Pavel Tšesnokovin sävellysten ohella.

Teoksen teksti noudattaa ortodoksisen kirkon vigilia-palvelusta, joka koostuu ehtoo- ja aamu- ja ensimmäisen hetken palveluksesta, mutta se on luultavasti sävelletty enemmän konserttiesitystä kuin varsinaista jumalanpalveluskäyttöä varten. Rahmaninov käytti teoksensa viidestätoista osassa yhdeksässä alkuperäisiä venäläisiä kirkkomusiikkisävelmiä, muun muassa Znamenni-musiikkia, ja sävelsi loppuihin vanhoja melodioita jäljitteleviä sävelkulkuja.

Vigilian kesto on noin 55 minuuttia. Teos on sävelletty suurelle kuorolle, ja se esitetään ilman soittimia, a cappella. Rahmaninovin teos on teknisesti vaativa, esimerkiksi bassojen ääniala on yli kaksi ja puoli oktaavia. Teoksen ensiesityksen kuoronjohtaja kommentoikin sävellystä: ”Mistä voin löytää tällaisia bassoja? Sama kuin etsisi parsaa jouluna!”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bertensson, Sergei – Leyda, Jay – Satina, Sophia: Sergei Rachmaninoff: A Lifetime in Music, s. 191. Indiana University Press, 2001. ISBN 0-253-33817-4. (Teoksen verkkoversio.)