Verkkovuoristomonni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verkkovuoristomonni
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Monnikalat Siluriformes
Heimo: Koskimonnit Sisoridae
Suku: Glyptosternon
Laji: reticulatum
Kaksiosainen nimi

Glyptosternon reticulatum
(Hamilton, 1822)

Katso myös

  Verkkovuoristomonni Wikispeciesissä
  Verkkovuoristomonni Commonsissa

Verkkovuoristomonni (Glyptosternon reticulatum) on koskimonneihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan makeista vesistä Keski- ja Etelä-Aasiasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkovuoristomonni voi kasvaa suurimmillaan noin 25 cm pitkäksi ja koiraat ovat naaraita suurempia. Lajin ruumis on pitkänomainen ja litteähkö. Kuonossa on useita pitkiä viiksisäikeitä, joista osaa kala käyttää alustaansa tarttumiseen. Myös rintaevistä on muodostunut tarttumaelin. Verkkovuoristomonnin rasvaevä on pitkä ja yhdistynyt tasapäiseen pyrstöevään. Väriltään laji vihertävän keltainen ja vatsastaan vaaleampi.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkovuoristomonnin levinneisyysalue ulottuu Afganistansta Tiibetiin. Lajin elinympäristöä ovat vuoristojen hyvin nopeasti virtaavat purot ja joet. Kala piileskelee usein kivien alla ja on yöaktiivinen. Sen ravintoa ovat erityisesti hyönteiset ja niiden toukat mutta myös pienet kalat. Verkkovuoristomonnin lisääntymiskausi on kesä-heinäkuussa ja koiras vartioi munia.[1][2][3][4]

Verkkovuoristomonnia kalastetaan kaupallisesti.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Karimov, B.: Glyptosternon reticulatum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.1.2022. (englanniksi)
  2. a b c Glyptosternon reticulatum (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 18.1.2022. (englanniksi)
  3. a b P. K. Talwar, Arun Gopal Jhingran: Inland Fishes of India and Adjacent Countries, s. 642. CRC Press, 1992. ISBN 9061911648. Teoksen verkkoversio (viitattu 18.1.2022). (englanniksi)
  4. a b Harlan Walker: Inland Fishes of India and Adjacent Countries, s. 260. Oxford Symposium, 1998. ISBN 0907325890. Teoksen verkkoversio (viitattu 18.1.2022). (englanniksi)