Veikko, Tette ja Jykke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Veikko, Tette ja Jykke (Jo, Zette et Jocko) on belgialaisen Hergén piirtämä sarjakuva, jonka pääosissa ovat insinööri Legrandin lapset Veikko ja Tette Legrand sekä heidän lemmikkiapinansa Jykke. Sarja alkoi ilmestyä katolisessa Coeurs Vaillants -viikkolehdessä vuonna 1936 ja seikkaillut koottiin myöhemmin viideksi albumiksi, jotka julkaistiin vuosina 1951–1957. Lisäksi on julkaisematon ja keskeneräinen kuudes tarina, jonka tekivät Hergén sijasta käsikirjoittaja Greg ja piirtäjä Bob de Moor Hergén hylkäämään Tintti-käsikirjoituksen Tintin et le Thermozéro pohjalta.[1]

Vuonna 2008 ilmestyi suomenkielinen Veikko, Tette ja Jykke -kokoelma-albumi, joka sisältää kaikki viisi albumia.

Veikko, Tette ja Jykke ovat nähtävissä vanhojen Tintti-albumien takakannessa muiden hahmojen joukossa.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Herra Pumpun testamentti (Le testament de M. Pump)

Herra Pumpun, omalaatuisen miljardöörin, testamentissa määrätään 10 000 dollaria ensimmäiselle, joka rakentaa Pariisista New Yorkiin 1000 km/h lentävän lentokoneen. Insinööri Legrand suunnittelee H.22 Stratonef -lentokoneen. Veikko, Tette ja Jykke pelastavat koneen sabotaasiyritykseltä nousemalla ilmaan. Keskellä yötä he eivät voi laskeutua vaarantamatta konettaan, joten heidän on jatkettava lentoa.

  • Matkalla New Yorkiin (Destination New York)

Tarina Herra Pumpun testamentti jatkuu. Matkallaan New Yorkiin Veikko, Tette ja Jykke tekevät pakkolaskun autiolle saarelle ja jatkavat sieltä matkaansa pohjoiselle napa-alueelle. He taistelevat lumimyrskyssä voittaakseen perinnön.

  • Kobralaakso (La Vallee des Cobras)

Kun lumipallo osuu maharadžaan, Veikko, Tette ja Jykke joutuvat seikkailuun, joka vie heidät Alpeilta kobrien valtaamaan laaksoon Himalajalle.

  • "Manitoba" ei vastaa (Le "Manitoba" ne repond plus)

Merirosvot ryöstävät Atlantin kauppalaivoja. Veikko, Tette ja Jykke eksyvät soutuveneellä ja joutuvat merirosvojen pelastamiksi. Rosvot vievät heidät salaiseen vedenalaiseen tukikohtaansa, missä he kohtaavat ilkeän professorin.

  • Karamakon purkaus (L'Eruption du Karamako)

Tarina "Manitoba" ei vastaa saa jatkoa. Veikko, Tette ja Jykke pakenevat merirosvojen vedenalaisesta salatukikohdasta amfibiotankilla aavikkosaarelle, missä kannibaalit laittavat heidät pataan. Jykke tulee väliin ja alkuasukkaat antautuvat. Sillä välin merirosvot jatkavat karkulaisten etsimistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. S. Santikko: Veikon ja Teten kovat koettelemukset. Kvaak.fi 17.10.2008. Viitattu 3.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]