Vartkess A. Apkarian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vartkess A. Apkarian
Henkilötiedot
Syntynyt2. syyskuuta 1955 (ikä 68)
Koulutus ja ura
Tutkimusalue kemiallinen fysiikka
fysikaalinen kemia

Vartkess A. Apkarian (s. 2. syyskuuta 1955[1]) on yhdysvaltalainen kemisti ja professori. Hän toimii fysikaalisen kemian ja kemiallisen fysiikan professorina Kalifornian yliopistossa Irvinessä. Kemistinä hän on asiantuntija aikaerotteisen spektroskopian alalla. Hänet tunnetaan erityisesti fotofysiikan tutkijana.

Akateeminen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vartkess Apkarian valmistui kandidaatiksi 1976 Etelä-Kalifornian yliopistosta (USC).[2] Tohtoriksi hän väitteli Northwestern-yliopistossa 1980.[2]

Apkarian on työskennellyt tutkijana Northwestern-yliopistossa ja Cornellin yliopistossa. Vuodesta 1983 hän on työskennellyt Kalifornian yliopistossa, Irvinessä (UCI).[2] Hän toimi yliopistonsa kemian laitoksen johtajana kaudella 2003–2007.[3] Nykyisin (elokuu 2016) hän on UCI:n kemiallisen fysiikan ja fysikaalisen kemian professori.

Tieteellinen asiantuntija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Apkarianin asiantuntemusta on hyödynnetty monin tavoin. Hän on ollut mm. mukana perustamassa monitieteistä kemiallisen ja materiaalifysiikan tohtorikoulutusohjelmaa (ChaMP).[2] Siitä on jo valmistunut yli 100 henkilöä.[3] Hän on ottanut osaa lukuisiin tieteellisiin konferensseihin ja tehnyt jo pitkään kansainvälistä tiedeyhteistyötä.

Tutkimusura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieteilijänä Apkarian on tutkinut pääasiassa fotofysiikkaa ja kemiallista dynamiikkaa kondensoituneessa eli kiinteässä (tai tiiviissä) aineessa.[3] Osa hänen tutkimuksestaan kuuluu kiinteän olomuodon kemian alaan, joka tutkii aineen kemiallisia ominaisuuksia. Tutkimus liittyy tältä osin myös fysiikkaan, sillä tutkimusaiheet käsittelevät niin kutsuttua tiiviin aineen fysiikkaa.

Fotofyysistä tutkimusta Apkarian on tehnyt Van der Waalsin voimien vaikutuksesta muodostuneiden yhdisteiden (neste tai kiinteä aine) avulla. Kyseiset yhdisteet ovat tarpeeksi yksinkertaisia, että niitä tutkimalla ja tutkimusten tuloksista voidaan johtaa perusperiaatteita, joiden avulla pystytään ymmärtämään erilaisia fotofyysisiä ilmiöitä.[2] Alkuehtojen perusteella Apkarian on määritellyt neljä erityistä mallisysteemiä. Hän tutkii erilaisia fotofyysisiä ilmiöitä näiden mallisysteemien avulla.[2] Apkarian tekee sekä teoreettista että käytännöllistä tutkimusta.

Apkarianin tutkimusryhmä on tarkastellut monenlaisia fotofyysisiä ilmiöitä: laserindusoidut koherenssit, varauksen siirtymisreaktiot, fotodissosiaatio, shokki-indusoitu kemia (=sähköshokkien avulla saadaan aikaan haluttuja tuloksia), atomien ja molekyylien liike ja diffuusio, molekyylien väliset reaktiot nesteissä sekä kvantti-isäntien fotodynaamiset ominaisuudet.[4]

Tutkimusmenetelmänä Apkarian on käyttänyt pääasiassa niin kutsuttua aikaerotteista spektroskopiaa.[2] Hänen tutkimusryhmässään menetelmän käytön on oppinut mm. professori Mika Pettersson, joka on nykyisin menetelmän kansainvälisestikin arvostettu asiantuntija Suomessa.

Apkarian käyttää tutkimustyössään spektroskooppisissa mittauksissa erilaisia lasereita koko spektrin alueelta (infrapunalaserista ultraviolettilaseriin).[2] Viimeisimmissä tutkimuksissaan (vuoteen 2016 mennessä) Apkarian on tarkastellut yksittäisten molekyylien dynamiikkaa sekä luonut tekemiensä mittausten perusteella niistä erilaisia teoreettisia malleja.[3]

Professori Apkarian on vuoteen 2016 mennessä ollut tekijänä yli 150 tieteellisessä julkaisussa.[3] Elokuussa 2016 häneltä oli ilmestynyt jo 199 julkaisua.[5]

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vartkess Apkarian on saanut useita tunnustuksia ansioistaan kemistinä. Jo vuonna 1983 hän sai Camille ja Henry Dreyfusin säätiön palkinnon.[2] Sittemmin hänelle on tieteellisistä ansioista myönnetty muun muassa Alexander von Humboldt -palkinto (1996) ja Charles Bennet Award vuonna 2008.[2][3] Kalifornian yliopisto on lisäksi vuonna 2007 myöntänyt hänelle Distinguished Alumnus of UCI Award -tunnustuspalkinnon.[3][2]

Kunniatohtoriksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta promovoi vuonna 2016 Apkarianin kunniatohtoriksi. Hän on olennaisella tavalla vaikuttanut Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen tutkimukseen.

Professori Apkarianilla on ylipäätään ollut suuri vaikutus suomalaiseen fysikaalisen kemian tutkimukseen. Hän on tehnyt tutkimusyhteistyötä suomalaisten yliopistojen kanssa. Hänen tutkimusryhmässään on saanut oppinsa mm. kolme tulevaa suomalaista kemian professoria (Henrik Kunttu, Jussi Eloranta ja Mika Pettersson).[3] Lisäksi ryhmässä on työskennellyt useita muita suomalaisia tutkijoita (esim. post doc-tutkijoina tai vierailevina tutkijoina).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Armenian kansallinen tiedeakatemia, Sci.am
  2. a b c d e f g h i j k VARTKESS A. APKARIAN (Arkistoitu – Internet Archive) University of California (Irvine), 22.10.2010. (englanniksi) Viitattu 23.8.2016.
  3. a b c d e f g h Jyväskylän yliopiston kunniatohtorit vuoden 2016 promootiossa (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän yliopisto, 2016. Viitattu 23.8.2016.
  4. V. Ara Apkarian Group Page UCI Department of Chemistry. (englanniksi) Viitattu 23.8.2016.
  5. Vartkess Ara Apkarian[vanhentunut linkki] Microsoft Academic Search (englanniksi) Hakutulos 23.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]