Varsovan sopimus (1970)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varsovan sopimus (saksaksi: Warschauer Vertrag, puola: Układ PRL-RFN) oli sopimus Länsi-Saksan ja Puolan kansantasavallan välillä. Liittokansleri Willy Brandt ja pääministeri Józef Cyrankiewicz allekirjoittivat sen presidentinlinnassa Varsovassa 7. joulukuuta 1970, ja Länsi-Saksan liittopäivät vahvisti sen 17. toukokuuta 1972.

Sopimuksessa molemmat osapuolet sitoutuivat väkivallattomuuteen ja hyväksyivät olemassa olevan rajan - Oder-Neisse-linjan, jonka liittoutuneiden valtiot asettivat Saksalle toisen maailmansodan päättymisen jälkeen vuonna 1945 pidetyssä Potsdamin konferenssissa.[1] Tämä oli ollut siitä lähtien melko arkaluontoinen aihe koska Länsi-Saksassa asui runsaasti alueilta karkotettuja saksalaisia jälkeläisineen. Toisaalta Puola oli huolissaan siitä, että Saksan hallitus saattaisi yrittää saada takaisin entisiä itäisiä alueitaan. Puolan näkökulmasta näiden alueiden siirtämistä pidettiin korvauksena entisten Puolan Curzonin linjan itäpuoleisten alueiden menettämisestä Neuvostoliittolle vuonna 1939.

Varsovan sopimus oli tärkeä osa liittokansleri Brandtin Ostpolitikia. Vuonna 1990 tehdyn Saksan lopullista järjestelyä koskevan sopimuksen seurauksena Oder-Neisse-linja vahvistettiin uudelleen Saksan ja Puolan rajaksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]