VLC media player

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
VLC media player
VLC Icon.svg
VLC media player 2.1
VLC media player 2.1
Kehittäjä VideoLAN-projekti
Kehityshistoria
Julkaistu helmikuu 2001
Vakaa versio 2.2.0 / 27. helmikuuta 2015
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi mediasoitin
Alusta alustariippumaton
Ohjelmointikielet C, C++, Objective-C, Qt
Lisenssi GPL
Verkkosivu videolan.org/vlc

VLC media player on avoin, alustariippumaton mediasoitin, joka on osa VideoLAN-projektia. Soitin tukee useimpia saatavilla olevia video- ja äänikoodekkeja ja tiedostomuotoja, sekä lukuisia verkon yli ladattavia suoratoistoprotokollia.

VLC:n kehitystyö aloitettiin École Centrale Paris'ssa 1996 nimellä VideoLAN Client. Projektin tavoitteena oli videon suoratoisto yliopiston verkossa. Ohjelmisto julkaistiin GPL-lisenssille 2001 ja kehitysvastuu on siirretty kansainväliselle VideoLAN-projektille. VLC on saatavilla monille käyttöjärjestelmäalustoille, kuten Linuxille, Windowsille, OS X:lle, BeOSille-, BSD-Unixeille ja Solarikselle. VLC on yksi suosituimpia vapaita ohjelmistoja. Vuosina 2005–2015 eri versioita on ladattu SourceForge.net -sivustolta 860 miljoonaa kertaa.[1]

Pääsovelluksen lisäksi on mahdollista asentaa Firefox-liitännäinen,[2] joka mahdollistaa QuickTime- ja Windows Media -tiedostojen toistamisen selaimessa ilman Microsoftin tai Applen tuotteita.

VLC:llä ei ole virallista lisenssiä ja avaimia DVD-levyjen soittamiseen, vaan se käyttää libdvdcss-kirjastoa, joka murtaa CSS-salauksen tarvittaessa brute force -menetelmällä.[3] Ohjelmistoa voi käyttää myös DVD-levyjen kopiointiin kiintolevylle. Sen käyttö voi olla laitonta Yhdysvalloissa[4] ja Suomessa Lex Karpelan perusteella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta VLC media player.