Unto Liettyä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unto Aadolf Liettyä (15. maaliskuuta 1922 Pohjaslahti20. heinäkuuta 1990 Ruovesi) oli suomalainen Ruovedellä asunut maisema- ja muotokuvamaalari. Liettyä teki maisemamaalauksia Ruoveden seudun luonnosta (Tarjannevesi, Helvetinjärvi, Kovero, Väärinmaja, Pouru).[1][2]

Liettyän vanhemmat olivat maanviljelijä Manu Liettyä sekä Hilma, o.s. Salmi. Liettyä osallistui jatkosotaan ja haavoittui 19-vuotiaana Rajajoella. Toipilaana hän keskittyi ennen sotaa alkaneisiin taideopintoihinsa. Liettyä opiskeli Suomen Taideakatemiassa 1944-1946, minkä jälkeen hän muutti perheineen takaisin Ruovedelle. Hänen opettajinaan olivat ruovesiläinen kirjailija ja taidemaalari Heikki Asunta sekä Ruovedellä niin ikään vaikuttanut taidemaalari Gabriel Engberg.

Liettyän töitä oli ensi kertaa esillä Tampereen Taiteilijaseuran syysnäyttelyssä 1946. Oman ensinäyttelynsä hän piti Tampereen Kirjastosalissa tammikuussa 1947. Tämän jälkeen Liettyä piti useita näyttelyitä eri puolilla Suomea.

Liettyä kuului julkisessa sanassa usein käytettyyn `Ruoveden taiteilijasiirtokuntaan`, jonka muita taiteilijoita olivat Seppo Näätänen, Elga Sesemann, Pentti Toivonen, Eero Sysikumpu ja Heikki Asunta.

Liettyä oli 1950-luvulla opettamassa vuonna 1952 perustetun Mäntän Taidekerhon jäseniä.[3] Opetustyötä hän teki myös Ruoveden peruskoulun yläasteella ja lukiossa sekä alueen kuvataidepiireissä. Liettyä oli perustajajäsen ja puheenjohtaja useita vuosia Suomen Sotainvaliditaiteilijat ry:ssä sekä Ruoveden Taideyhdistyksessä.

Liettyän tuotantoa on määritelty realistis-romanttiseksi tai realistis-klassiseksi. Nuorena koettu sodan trauma ja sen ´maalaaminen pois` toistuu usein Liettyän antamissa haastatteluissa.

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kesämaisema, öljymaalaus 1956
  • Aamuranta, öljymaalaus 1966
  • Huhtikuu, öljymaalaus 1974, oli esillä kansainvälisessä Salon International Art et Loisirs näyttelyssä Pariisissa elo–syyskuussa 1974. Liettyä sai maalauksesta diplomin ja kunniakirjan.[1]
  • Purolehto Syyspäivänä, öljymaalaus 1981

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Siiroinen, Leena: Ruoveden maiseman tulkitsija, Ruoveden Joulu,1986.
  • Unto Liettyän arkisto (J. Kallio), Virrat.