U3 (standardi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo.

U3 oli Sandiskin ja M-Systemsin U3-yhteisyrityksen tuote, joka tuli saataville vuonna 2005. Vuonna 2006 Sandisk hankki M-Systemsin ja U3-yrityksestä tuli kokonaan Sandiskin omistama.[1]

U3 smart drives on USB-muistikuille vuonna 2004 julkaistu standardoimaton laajennus. U3 lisää USB-muistitikulle lisäomaisuuksia, joita tavallinen USB-tikku ei tarjoa. U3 mahdollistaa esimerkiksi ohjelmien automaattisen suorittamisen suoraan USB-muistista (engl. autorun). U3-standardin mukainen käyttöliittymäpaneeli toimii ainoastaan Microsoft Windows -käyttöjärjestelmissä.

U3 smart drives -alusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U3-standardia tukevat muistitikut sisältävät automaattisesti käynnistyvän U3 Launchpad -käyttöliittymäpaneelin, jonka avulla muistitikulle tallennettuja ohjelmia voidaan hallita, käynnistää ja päivittää uudempaan versioon. U3-standardi lisää muistitikulle myös mahdollisuuden salata muistitikulla sijaitsevat tiedostot salasanalla.

U3-standardin mukainen ohjelma kopioi tarvittavat käynnistystiedot tietokoneelle mutta ei jätä sammutettaessa jälkeensä tiedostoja eikä esimerkiksi rekisterimerkintöjä. Ohjelmien suoritus koordinoidaan U3-käynnistyspaneelin kautta, joka tarkistaa ennen ohjelman käynnistystä esimerkiksi käyttäjäoikeudet ja siivoaa ohjelman jättämät jäljet, vaikka USB-muistitikku poistettaisiin koneesta suorituksen aikana.

Laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U3-standardin mukainen muistitikku eroaa tavallisesta USB-muistitikusta vain siten, että tikulle on tallennettu U3-standardin mukaiset ohjelmistot ja levyosiot. Kun muistista poistetaan U3-tuki, USB-muistikku palautuu perinteiseksi USB-muistitikuksi.

  • U3-tuella varustettu USB-muisti näkyy tietokoneen resurssienhallinnassa kahtena asemana:
    1. Emuloitu CD-asema – vain lukukelpoinen ISO 9660 osio, joka sisältää autorun- ja U3 LaunchPad -käyttöliittymäpaneelin.
    2. Perinteinen FAT-osio sisältää piilotetun SYSTEM-kansion, johon ohjelmat on asennettu.

U3 Lauchpad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U3 Launchpad -käyttöliittymäpaneeli mahdollistaa U3-ohjelmien hallinnan ja USB-muistiin tallennettujen tiedostojen salauksen. Launchpad sijaitsee USB-tikun emuloidussa CD-osiossa, joka käynnistetään autorun-komennolla. U3 Launchpad -käyttöliittymäpaneeli on suunniteltu vain Microsoft Windows -käyttöjärjestelmille.

U3-ohjelmistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta ohjelmistot toimisivat U3-käyttöliittymäpaneelissa, niiden on tuettava U3-stardardia. Käytännössä ohjelmasta tarvitaan oma U3-versionsa, joka toimii vain U3-USB-muistitikuilla.

Yhteensopivuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U3 Launchpad- ja U3-ohjelmistot toimivat vain Windows 2000-, XP- ja Vista-käyttöjärjestelmissä. FAT-osion tiedostot voidaan lukea millä tahansa käyttöjärjestelmällä, jossa on USB-massamuistiasematuki.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U3-tuen huonoihin puoliin kuuluu muun muassa se, että massamuistiasema näkyy "virheellisesti" kahtena levyasemana, koska U3-tukea varten on levylle jouduttu tekemään ylimääräinen lukittu, U3-toimintoihin tarkoitettu levyosio. Massamuistiosio ei ole myöskään käytettävissä, ennen kuin U3-levyosio (emuloitu CD-osio) on ladattu. Tämä aiheuttaa viivettä niin Windows-, Linux- kuin Mac OS -käyttöjärjestelmässä.

U3-tuen poisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U3-ominaisuuden poisto onnistuu ainakin Microsoft Windows- ja Mac OSX -käyttöjärjestelmässä, sillä näille on internetissä haettavissa U3-poisto-ohjelma (U3 Launchpad Removal). Jos USB-muistitikulta poistaa U3-tuen, sen palauttaminen takaisin U3-formaattiin on mahdotonta.lähde?

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

U3-standardi ei ole saavuttanut suurta suosiota. Sandisk ja Microsoft ovat tehneet yhteystyösopimuksen luodakseen seuraavan sukupolven USB-muistikkuformaatin, joka sisältäisi U3:sta tuttuja ominaisuuksia. Uuden formaatin nimi on StartKey.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Microsoft, SanDisk to Replace U3 Drives pcmag.com. Viitattu 13.3.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]