Tvärminnen eläintieteellinen asema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin yliopiston Tvärminnen aseman pihaa Hankoniemellä kevättalvella 2004.

Tvärminnen eläintieteellinen asema on Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan tutkimusasema Hankoniemen kaakkoisosassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tvärminnen eläintieteellisen aseman perusti Helsingin yliopiston eläintieteen professori Johan Axel Palmén (1845–1919). Palmén etsi tutkimusasemalle uutta paikkaa Espoon Lövössä sijainneelle kesäpaikalleen ja päätyi vuonna 1901 Tvärminnen kylän Norrgårdin tilaan. Lokakuussa 1901 hän osti tilanomistaja Edvard af Hällströmiltä ja hänen puolisoltaan Olga af Hällströmiltä pääosan tulevan tutkimusaseman maista. 1902 hän teki lisää maakauppoja ja osti vielä 1904 joukon saaria. Kaikkiaan Palmén osti 100,5 hehtaaria maata, josta pääosa oli Tvärminnen edustan saaria. Hän sai myös laillisen osuuden kylän jakamattomista vesialueista. Palmén maksoi maakaupat ja koko rakennustoiminnan omista rahoistaan.[1]

Krogaruddenin vanhasta torpasta Palmén kunnosti asuintilat. 1903–1904 torpan viereen rakennettiin kaksikerroksinen laboratorio, joka myöhemmin nimettiin Palmenianaksi ja on edelleen käytössä.

Palmén testamenttasi Tvärminnen eläintieteellisen aseman ja suuren osan omaisuuttaan Helsingin yliopistolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historia Helsingin yliopisto. Viitattu 7.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.