Tulisukarapu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulisukarapu
Munia kantava naaras.
Munia kantava naaras.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Alalahko: Pleocyemata
Osalahko: Caridea
Heimo: Harjaravut[1] Atyidae
Suku: Caridina
Laji: (cf. cantonensis)
Katso myös

  Tulisukarapu Commonsissa

Tulisukarapu (Caridina cf. cantonensis ”Crystal Red” tai Caridina serrata var. ”Crystal Red”[1]) on oranssinsävyinen harjarapujen heimoon (Atyidae) kuuluva makean veden katkarapulaji. Harjarapujen eturaajoissa ei ole saksia kuten varsinaisilla katkaravuilla, vaan pienehköt sukaskimput.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulisukarapu kasvaa noin 2–3 cm pitkäksi. Se on oranssinsävyinen, ja siinä on valkoisia poikkiraitoja. Japanissa lajista on erilaisia värimuotoja, joilla on eri levyiset raidat.[2] Saksassa on onnistuttu jalostamaan myös täyspunaisia sukarapuja.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulisukarapu on Caridina serrata -lajiryhmään kuuluvasta tummasta sukarapulajista Japanissa jalostettu muoto, jota on levitetty akvaariokaupassa vuodesta 1996.[3]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulisukarapu syö leväpitoista sekaruokaa. Nille kelpaa myös pohjassa syöville akvaariokaloille tarkoitettu kuivaruoka.[4] Tulisukaravut syövät myös täysleviä(mm. viherlevä). Syödessään ne sukivat pienillä eturaajoillaan, jolloin ravinto päätyy suuhun. Luonnossa laji syö kalanraatoja ja levää.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulisukaravut lisääntyvät akvaariossa helposti. Naaras kantaa munia 3–4 viikkoa pyrstönsä alla, riippuen siitä kuinka paljon munia on. Jos kantoaika jää liian lyhyeksi, poikaset kuolevat pian synnyttyään. Jos rapunaaras stressaantuu, se voi pudottaa munansa jolloin ne eivät kuoriudu vaan alkavat homehtua. Sukaravut voivat lisääntyäselvennä 1–2 päivän säteellä edellisistä poikasista, yleensä suurin ja värikkäin naaras on koiraitten suosiossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Markku Varjo ja Sami Kuivalainen: Harjarapujen uudet suomenkieliset nimet (Aponogeton 4/2006) 2006. Aqua-Web. Viitattu 27.8.2011.
  2. [1] (Arkistoitu – Internet Archive) petshrimp.com
  3. Crystal Red. Red bee shrimp in the fresh water tank (Arkistoitu – Internet Archive) japan.net (harrastelijan sivu)
  4. Crystal Red Shrimp (Arkistoitu – Internet Archive) TheShrimpFarm.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]