Toukkasukahäntäiset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Toukkasukahäntäiset
Uunitoukka (Thermobia domestica)
Uunitoukka (Thermobia domestica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Alaluokka: Dicondylia
Lahko: Kolmisukahäntäiset
Zygentoma
Börner, 1904
Heimot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Toukkasukahäntäiset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Toukkasukahäntäiset Commonsissa

Toukkasukahäntäiset, aikaisemmalta nimeltään kolmisukahäntäiset[1] (Zygentoma, joskus myös Thysanura) on pieni ja alkeellinen hyönteislahko. Lahkoon kuuluu maailmanlaajuisesti noin 400 lajia ja sen tunnetuin edustaja on sokeritoukka.

Toukkasukahäntäisten takaruumiin kärjessä on aina kolme, keskenään suunnilleen yhtä pitkää sukasta. Lajit ovat poikkeuksetta siivettömiä, ja hyönteisen pitkänomaista vartaloa peittävät usein suomut. Tuntosarvet ovat pitkät. Näköaistimina toimivat verkkosilmät tai pistesilmät. Heimon Nicoletiidae lajeilla ei ole silmiä lainkaan. Suuosat ovat purevat. Ravinnokseen kolmisukahäntäiset käyttävät tärkkelyspitoista kasviainesta, mutta ihmisen läheisyydessä myös esimerkiksi paperia tai liimoja. Toukka on hyvin samankaltainen aikuisen hyönteisen kanssa ja muodonvaihdos on olematon. Myös aikuinen hyönteinen luo nahkansa useita kertoja.[2][3] Toukkasukahäntäiset ovat aktiivisimmillaan öisin.

Suomessa toukkasukahäntäisiä on vanhastaan tavattu kahta lajia: sokeritoukka (Lepisma saccharina) on varsin yleinen asuntojen, etenkin kylpytilojen vieras. Sitä vastoin uunitoukka (Thermobia domestica) vaatii elinympäristöltään selvästi asuintiloja korkeampaa lämpötilaa ja sen levinneisyys rajoittuu joihinkin erikoisempiin laitoksiin[4]. Viimevuosina Suomeen ovat vakiintuneet uusina sisätiloissa viihtyvinä lajeina myös Ctenolepisma lineata sekä Ctenolepisma longicaudata[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]