Thibaut II (Navarra)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thibaut II:n kuninkaallinen sinetti

Thibaut II, lisänimeltä Nuori, (6. joulukuuta 12394. joulukuuta 1270)[1] oli Navarran kuningas ja nimellä Thibaut V Champagnen kreivi.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thibaut oli Thibaut I:n ja tämän kolmannen vaimon, Margarita de Bourbonin vanhempi poika. Hän peri isänsä arvonimet 14-vuotiaana, mutta hänen äitinsä ja Aragonian Jaakko I toimivat sijaishallitsijoina kunnes Thibaut tuli täysi-ikäiseksi v. 1256. Thibaut vahvisti Navarran fuerot, eräänlaisen perustuslain, joka rajoitti hänen valtaansa. Hän yritti perustella hallitsijanasemaansa jumalallisella oikeudella, joka oli uusi ajatus Navarrassa. Paavi Aleksanteri IV voiteli Thibautin 1257, ja kruunasi tämän 1259.

Sisäpolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thibaut pyrki vastustamaan vallan hajatumista aatelille ja vähentämään fuerojen hänelle asettamia rajoituksia kääntymällä porvariston puoleen. Thibaut verotti porvareita raskaasti, mutta nämä kannattivat häntä silti, koska saivat kuninkaalta vapauksia, arvovaltaa ja poliittista vaikutusvaltaa. Thibaut perusti Espinalin (nyk. Aurizberri/Espinal) kaupungin v. 1269.[1]

Thibaut jatkoi isänsä uudistuksia. Hän paransi hallintoa, valtion taloudenpitoa, ja järjesti Navarran ensimmäisen väestönlaskennan 1266; sen mukaan Navarran väkiluku oli 150 000. Thibaut jatkoi myös isänsä valtataistelua Pamplonan piispan kanssa, mikä liittyi baskien ja oksitaanien välisiin kiistoihin.

Ulkopolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thibaut löysi itselleen tukijan Ranskan kuninkaasta Ludvig IX:tä, joka johdonmukaisesti tuki toisia kuninkaita näiden vasalleja vastaan. Thibaut nai Ludvigin tyttären Isabellan 6. huhtikuuta 1255.[1] Thibaut toimi Ludvigin neuvonantajana, ja Ludvig vastaavasti auttoi sovittelemaan Navarran sisäisiä kiistoja. Kun Kastilian Alfonso X:n tytär Berengaria kihlattiin Ludvigin pojan Louisin kanssa, Kastilia antoi Navarralle oikeuden käyttää Fuenterrabían ja San Sebastiánin satamia.

Heinäkuussa 1270 Thibaut lähti Ludvigin mukana kahdeksannelle ristiretkelle. Ludvig menehtyi punatautiin Tunisin piirityksen aikana, ja Thibaut kuoli lapsettomana Sisilian Trapanissa ollessaan paluumatkalla. Hänen jälkeensä kuninkaaksi tuli hänen veljensä Henrik. Thibautin leski Isabella palasi Ranskaan, missä hän kuoli muutamaa kuukautta myöhemmin, ja haudattiin Provinsiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Teobaldo II Real Academia de la Historia. Viitattu 23.9.2021. (espanjaksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Thibaut II (Navarra).