Tapio Kangas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapio "T" Kangas on suomalainen säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja artisti, joka on saanut musiikillisen koulutuksensa Yhdysvalloissa (BA) ja Englannissa (M.A.). Hän aloitti uransa amerikkalaisessa Spacer-yhtyeessä, joka julkaisi yhden albumin Where No Band Has Gone Before (1991). Spacer työskenteli Jonathan Kingin ja Donnie Irisin kanssa ja saavutti paikallista suosiota bändikilpailujen ja parin sinkun kautta. Muutettuaan takaisin Suomeen Kangas keskittyi mainosmusiikin tekemiseen, kunnes Bluebird-levy-yhtiö tarjosi hänelle levytyssopimuksen.

Tapio Kangas on säveltänyt ja tuottanut lauluja useille eri artisteille kuten Jamppa Tuomiselle, Jukka Toloselle, Bablolle, Norman Bergenille, Matti Eskolle, Eero Heinoselle (The Rasmus), Pepe Ahlqvistille, Marionille, Esa Elorannalle, Tarja Lunnakselle, Jukka Kuoppamäelle, Francis Goyalle, Tauskille ja Cat Catille. Tapio Kangas on yksi harvoista suomalaisista lauluntekijöistä ja tuottajista, jonka laulut ovat nousseet listoille Englannissa ("Creature" no. 17 ja "Alien" no 31) ja USA:ssa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990–2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvulla Kangas esiintyi televisiossa kuten Syksyn Sävelessä (1992, 1997), josta jälkimmäisestä tuli saavutuksena kolmas sija kappaleella ”Julia”. Lisäksi hän oli mukana Levyraadissa kaksi kertaa, ja vuonna 1992 hän voitti sen kappaleellaan ”Hukattujen hetkien hotelli”.

1990-luvun puolivälissä Kangas muutti Ruotsiin ja toimi äänittäjänä ja tuottajana Göteborgissa, sekä ION-yhtyeen toisena jäsenenä. Hän teki myös läheistä yhteistyötä Tuff-Studion tuottajien kanssa. Kangas oli myös mukana monella ruotsinsuomalaisella levyllä lauluntekijänä, kunnes muutti Lontooseen 2000 opiskelemaan elokuvamusiikkia saatuaan opiskelunsa päätökseen Göteborgin yliopistossa.

Lontoossa Tapio Kangas opiskeli Nigel Clarken, Nick Ingmanin ja Sir Rodney Bennettin johdolla, mutta solmi myös samoihin aikoihin Virgin UK:n kanssa sopimuksen Tundra-projektilleen. Tuottajaksi valittiin Adiemus-maineesta tunnettu Declan Colgan. Debyyttilevy jäi kuitenkin tekemättä budjettisyistä. Kangas viimeisteli kuitenkin albumin (Jade) palattuaan Suomeen 2000-luvun puolessa välissä.

Helsingistä käsin Kangas teki mainosmusiikkia eri TV-kanaville (mm. Max, Leffa, A Studio, Ajankohtainen Kakkonen, YLE TV- ja radiouutiset, Fakta XL, Laaja Kuva ja Fakta) ja tuotti mm. Matti Eskon, Bablon, Marionin ja Tauskin albumit. Lisäksi Kangas on säveltänyt ja tuottanut levyjä Tapyo-nimellä.

Takaisin Englantiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 Kangas palasi Lontooseen ja aloitti opiskelun Metropolis Academyssa "The Art Of Music Production" -kurssilla opettajinaan mm. Marc Fox, Peter Vettese, Steve Levine ja Phil Bodger. Vuonna 2012 Kangas kasasi nuoruuden yhtyeensä Spacerin uudestaan tällä kertaa ruotsinsuomalaisen kitaristi-tuottajan Seppo Ihmeen ja paikallisten ruotsalaismuusikoiden kanssa. Tuottajaksi löytyi englantilainen Mark "Tufty" Evans, joka on työskennellyt Bee Geesin, Joe Cockerin ja Elton Johnin kanssa. Vuonna 2014 Kangas teki managerisopimuksen KRMB-yhtiön kanssa, joka hoitaa myös The Spacer-yhtyeen lanseerauksen.

Vuonna 2016 The Spacer teki levytys- ja PR-sopimuksen Matchbox Recordings/Universal Musicin kanssa ja ensimmäinen single "Creature" featuring Peter Cox (of Go West) julkaistiin seuraavana vuonna.[1]

Tapio Kankaalla on Englannissa oma radioshow, joka on erikoistunut 80-luvun musiikkiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]