Taistelupeli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Taistelupeli (videopelit))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelien lajityyppiä. Steve Jacksonin ja Ian Livingstonen pelikirjasarjasta kerrotaan artikkelissa Taistelupeli (kirjasarja).
Kuvakaappaus pelistä Street Fighter V

Taistelupeli tai tappelupeli on toimintapelien alalajityyppi, jossa pelaaja ohjaa hahmoa lähitaistelussa toista hahmoa vastaan kehässä tai rajatulla pelialueella. Näissä peleissä pääpaino on useissa pelattavissa hahmoissa ja monimutkaisten taisteluliikkeiden opettelemisella. Kaksintaistelupeleistä tunnettuja ovat olleet esimerkiksi Street Fighter ja Mortal Kombat -sarjat sekä aikanaan kolmiulotteisen grafiikan tähän genreen tuoneet Virtua Fighter ja Tekken.

Sivuttain vierivät tappelupelit joissa pelaaja taistelee useita tietokoneen ohjaamia vihollisia vastaan kerralla ovat erillinen genre, joka tunnetaan nimellä beat ’em up.

Street Fighter II aloitti lajityypin pelien buumin ja se on valittu World Video Game Hall of Fameen.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillinen lähtöasetelma taistelupeleissä on jonkinlainen turnaus, johon osallistuu taistelijoita ympäri maailmaa useista eri taistelulajeista. Pelattavat hahmot ovat yleisesti vahvuudeltaan samalla tasolla toisiinsa nähden, ja tasapainoista hahmokaartia pidetäänkin yleensä yhtenä onnistuneen taistelupelin kriteereistä. Useimmiten ottelut jaetaan eriin, joita täytyy voittaa ennalta määrätty määrä voitaakseen. Taisteluissa yleensä tavoitteena on kuluttaa vastustajan energiamittari nollaan erilaisilla hyökkäyksillä. Erissä voi olla myös aikarajoituksia, ja ajan loppuessa enemmän elinvoimaa omaava taistelija julistetaan voittajaksi. Yksinpelin lopussa saattaa olla vastassa jonkinlainen pomohahmo, joka voi olla vahvempi kuin muut pelin hahmot, eikä välttämättä ole pelaajan valittavissa.

Erityisesti vanhemmissa ja myös joissain uudemmissa taistelupeleissä oli yleistä että kaikki pelattavat hahmot eivät ole käytössä alusta alkaen, vaan ne täytyy avata pelaamalla yksinpelimuotoja. Nykyään internet-moninpelien yleistyessä useammat sarjat ovat päättäneet laittaa kaikki hahmot käyttöön alusta alkaen. Poikkeuksen tekevät hahmot, jotka voi avata ja ladata vain lisämaksua vastaan.

Kombot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tappelupeleissä voi tehdä näppäilysarjoja (esim. X+⬅️+Y), joilla voi mätkiä pitkän aikaa ilman, että vastustaja pystyy tekemään tälle mitään. Näitä kutsutaan komboiksi, englannin sanasta combo eli combination, siis yhdistelmä. Kombo suoritetaan lyhyen aikaikkunan sisään, jona aikana vastustaja ei yleensä pysty tekemään mitään. Joissain peleissä, kuten Mortal Kombat Vs. DC Universe, on tosin rajattu määrä Combo Breakereitä, joilla voi keskeyttää toisen potentiaalisesti tuhoisan kombon heti kättelyssä.

Tappelupelisarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Street Fighter II World Video Game Hall of Fame. Viitattu 16.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.