Tšarivna havanin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tšarivna havanin kansallispuisto
Sijainti
Lähin kaupunki
Pinta-ala
109,00 km²
Hallinto
Nimi alkuperäiskielellä
Національний природний парк «Чарівна гавань»
Tyyppi
Perustettu
11.12.2009
Kartta

Tšarivna havanin kansallispuisto (ukr. Національний природний парк «Чарівна гавань», Natsionalnyi pryrodnyi park "Tšarivna havan"; suom. Hurmaavan sataman kp.) on kansallispuisto Ukrainan Krimin autonomisessa tasavallassa, niemimaan länteen kurottuvalla Tarh’ankutin niemimaalla (ukr. Тарханкутський півострів, Tarh’ankutskyi pivostriv).[1][2][3][4] Vuonna 2009 perustetun kansallispuiston pinta-ala on 109 neliökilometriä.[2][5]

Krimin niemimaan osana tämä kansallispuisto on vuodesta 2014 ollut Venäjän laittomasti miehittämää aluetta,[1] josta se käyttää vaihtoehtoista nimeä ”Tarhankutski”.[3] Vuonna 2015 esitettiin väitteitä, että Venäjän johto olisi käyttänyt Krimin luonnonsuojelualueita yksityisinä ”kuninkaallisina metsästysmainaan”.[6] Venäjä on sijoittanut kansallispuiston alueelle sotilaallisia laitteistoja kuten tutkia ja ohjusaseistusta, ja se on käyttänyt näitä miehityksensä ja sotilaallisessa toiminnassaan eteläisessä Ukrainaan. Näille sotilastarvikkeille ja niitä käyttäville joukoille on rakennettu suojaavia maavalleja ja muita rakenteita kansallispuiston alueelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Charivna Havan (“Magical Harbor”) National Nature Park wownature.in.ua. Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
  2. a b Natsionalni pryrodni parky (Ukrainan kansallispuistojen sijaintikartta ja luettelo; valitse vasemmalta alasvetovalikosta "Національні природні парки") Pryrodno-zapovidnyi fond, pzf.land.kiev.ua. Viitattu 28.9.2023. (ukrainaksi)
  3. a b Open Street Map -haku "Чарівна гавань" openstreetmap.org. Viitattu 28.9.2023. (ukrainaksi)
  4. Тарханкутський півострів leksika.com.ua. Viitattu 28.9.2023. (ukrainaksi)
  5. Zabudova Natsionalnoho pryrodnoho parku Tšarivna havan (Забудова Національного природного парку «Чарівна гавань») Pryrodna Ukraijiny, pryroda.in.ua. 16.7.2010. Viitattu 28.9.2023. (ukrainaksi)
  6. Ivan Parnikoza: Vyprobuvannja krymskoji pryrody (Випробування кримської природи. Заповідники півострова у полоні РФ) Pryrodna Ukraijiny, pryroda.in.ua. 25.5.2015. Viitattu 28.9.2023. (ukrainaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en::en:Charming Harbor National Nature Park