Suomi-liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomi-liitto tai Suomi Liitto oli Saksassa toisen maailmansodan loppuaikoina vuosina 1944–1945 lyhyen aikaa toiminut saksalaismielisten suomalaisten järjestö.

Suomi-liitto perustettiin joulukuussa 1944 Berliinissä, kun Suomi oli katkaissut suhteensa Saksan kanssa. Liiton puheenjohtajana toimi kontra-amiraali Gustav von Schoultz, ja sen muita keskeisiä vaikuttajia olivat vapaaherratar Ruth Munck, maisteri Yrjö von Grönhagen, professori Johannes Öhquist ja SS-Untersturmbannführer Claes Purjo. Munck hoiti liiton toimistoa Berliinissä huhtikuuhun 1945 saakka, jolloin hän lähti Saksasta. Suomi-liiton virallinen tarkoitus oli toimia Saksassa asuvien suomalaisten yhdyssiteenä, hoitaa heidän asioitaan ja valvoa heidän etujaan.[1] On myös väitetty, että sen tarkoituksena olisi ollut tukea suomalaisten taistelua Saksan rinnalla loppuun saakka ja lähettää Suomeen vakoilijoita.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikko Uola: Unelma kommunistisesta Suomesta 1944–1953, s. 214–215. Minerva, Helsinki 2013.
  2. Ville Kontinen: Lemmestä, pelosta ja pakostakin: Suomalaisnaisten motiivit saksalaisjoukkojen mukaan lähtemiselle syksyllä 1944, s. 170. Teoksessa Saksalaisten ja neuvostosotilaiden lapset Suomessa, Norjassa, Tanskassa, Itävallassa, Puolassa ja Itä-Karjalassa: Ulkomaalasten sotilaiden lapset Suomessa 1940–1948, Osa II (toim. Lars Westerlund), Helsinki 2011. Teoksen verkkoversio (Arkistoitu – Internet Archive)