Suomenhierakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomenhierakka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Tatarkasvit Polygonaceae
Suku: Hierakat Rumex
Laji: pseudonatronatus
Kaksiosainen nimi

Rumex pseudonatronatus
Borbás

Synonyymit
  • Rumex fennicus (Murb.) Murb.
Katso myös

  Suomenhierakka Wikispeciesissä
  Suomenhierakka Commonsissa

Suomenhierakka (Rumex pseudonatronatus) on Euraasiassa kasvava hierakkalaji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenhierakka kasvaa 50–120 senttimetriä korkeaksi. Se muistuttaa suuresti hevonhierakkaa (Rumex longifolius), josta se eroaa lehtien mitoissa ja hedelmäverhiöiden muodossa. Sen varsi on usein punainen ja ruusukelehdet suhteellisesti kapeammat kuin hevonhierakalla, ne ovat 15–30 cm pitkiä, pituus on 8–15 kertaa leveyden verran. Hedelmäverhiön muoto on tyveltä pyöreä, kärkipuolelta kolmiomainen.[1][2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenhierakka esiintyy Suomessa, Ruotsissa, Baltiassa, Itä-Euroopassa, Venäjällä, Mongoliassa, Kazakstanissa ja Kiinassa. Laji kasvaa Suomessa melko harvinaisena alkuperäiskasvina Pohjanlahden merenrannoilla, paikoin Merenkurkussa se on aivan yleinen. Muualla Suomessa suomenhierakka on uustulokaskasvi, eteläisimmässä maassa jokseenkin yleinen.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 97. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2010: Levinneisyyskartat (Suomenhierakka Rumex pseudonatronatus) 2011. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]