Strombosia pustulata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Strombosia pustulata
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Santalales
Heimo: Olacaceae / Strombosiaceae
Suku: Ruotolehdet Strombosia
Laji: pustulata
Kaksiosainen nimi

Strombosia pustulata
Oliv.

Katso myös

  Strombosia pustulata Wikispeciesissä
  Strombosia pustulata Commonsissa

Strombosia pustulata on ruotolehtien (Strombosia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puu, joka kasvaa tavallisesti 20 metriä korkeaksi, mutta myös joitakin jopa 45 metriä korkeita yksilöitä tunnetaan. Puun runko on suora ja halkaisijaltaan 0,2–1 metriä. Latvus on pieni ja tiivis.

Strombosia pustulata kasvaa sademetsissä sekä muissa kosteissa tai varjoisissa ja sulkeutuneissa metsissä merenpinnan tasosta aina 770 metrin korkeuteen asti. Lajia tavataan usein lampien ja jokien rannoilta. Strombosia pustulata kasvaa luonnossa Länsi-Afrikan trooppisissa osissa Sierra Leonesta Gaboniin ulottuvalla alueella.

Strombosia pustulata -lajin siemenistä saatavasta öljystä voidaan valmistaa saippuaa. Lisäksi lajia kaadetaan luonnosta puutavaraksi, jota myydään kansainvälisestikin. Lajin puuaineksen sydänpuu on väriltään vaaleanpunaista tai -ruskehtavaa ja pintapuu kellertävää. Pintapuun ja sydänpuun välinen raja on terävästi erottuva. Sydänpuu on hyvin kestävää termiittejä sekä muita hyönteisiä vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Botanic Gardens Conservation International (BGCI) & IUCN SSC Global Tree Specialist Group: Strombosia pustulata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]